Новата година започва с "Духът на Испания" в НДК

  • 29 декември 2015 14:43

  • 1146
  • 0
Новата година започва с "Духът на Испания" в НДК
©

Празничният Новогодишен музикален концерт “Духът на Испания”, който ще се проведе на 1 януари от 18:30 ч. в Зала 1 на Националния дворец на културата (НДК), беше представен от директора на Двореца Мирослав Боршош и участниците в него на специална пресконференция в ПРЕСКЛУБ-НДК днес.

Дългоочакваният спектакъл, продуциран изцяло от НДК, е кулминацията на богатата програма на 29-ото издание на “Новогодишен музикален фестивал” (НМФ), но е и първото културно събитие от такъв мащаб в страната за 2016 г. Диригент ще бъде световноизвестният Хосе Луис Гомес, който ще дирижира Фестивалният симфоничен оркестър (ФСО), а солисти ще бъдат италианката Федерика Ломбарди (сопрано) и Веско Ешкенази (цигулка).

“Честита Коледа и весели Новогодишни празници. Надявам се да дойдете на този великолепен концерт, защото наистина не е за пропускане”, бяха приветстващите думи на директора на НДК Мирослав Боршош. “Този концерт не само е първото значимо културно събитие в страната за 2016 г., а и е завършек на една изключителна работа, чийто акценти вие много добре знаете - концертите на Александрина Пендачанска, Орлин Анастасов, 4-те рояла и цялата великолепна съпътстваща програма, за която благодаря на целия Продуцентски център на НДК, но и на един човек, без който това нямаше да е възможно - Веско Ешкенази. Независимо от огромната му заетост като творец, той отдели време и енергия. Сякаш откъсна парче от таланта си и го вложи в това, което се случи в Двореца. Искам да му благодаря, защото това е начинът да правим култура - хората и ярките имена, които са част от нея, заедно с професионален мениджмънт, показаха как трябва да функционира подобна институция”, каза Боршош.



Той приветства Федерика Ломбарди и Хосе Луис Гомес, подчертавайки, че е изключително щастлив да види толкова млади и талантливи хора в Двореца - част от плеядата изключителни таланти, представяни на най-голямата сцена в Югоизточна Европа - Зала 1 на НДК.

“Благодаря на Мирослав Боршош за чудесните думи. За мен е чест да съм част от този екип. Спомням си как преди 28 години откриването на Първия фестивал с Емил Чакъров стартира тази традиция в НДК. За мен е гордост и е трогателно да съм част от организационния екип”, каза посланикът за класическата музика на НДК Веско Ешкенази.

Той запозна медиите с идеята на концерта, който тази година е различен, защото за първи път залага на млади таланти от Испания и Италия. “По този начин България ще получи заслуженото си много високо място на световните сцени и ще позволи у нас нещата да се случват на световно ниво. НДК е пример за това”, категоричен беше виртуозният цигулар.



Той подчерта, че програмата е вдъхновяваща и пъстра, свързана с испанската линия и стил. Тя ще предложи на почитателите на хубавата музика искрящи творби, въплъщение на страстния испански темперамент.

“Много се радвам, че съм тук и за мен Новогодишният концерт е много специално събитие, тъй като всеки има изключително високи очаквания към него и се надявам да ги покрием. Това е третият такъв концерт, който дирижирам и се превръщам в нещо като специалист по темата”, каза развълнуваният Хосе Луис Гомес. Той беше категоричен, че “музиката е правилният език за изразяване на всички човешки чувства и емоции”.

Любопитен факт за диригента е, че той е цигулар, поел по пътя на диригентското изкуство. Само след 6-месечна подготовка, той печели първа награда на Международния конкурс за диригенти на името на Сър Дьорс Шолти във Франкфурт през 2010 г. Веднага след това сензационно класиране, той става асистент диригент в Радио-симфоничния оркестър на Франкфурт – позиция, създадена специално за него. По отношение на програмата на концерта, той акцентира, че музиката в същността си е интернационална и тя включва не само композитори, които са испанци, а и такива, които са вдъхновени от Испания.



“Това е моето първо идване в България, но и първо участие в Новогодишен концерт и поради тези причини съм много развълнувана”, каза Федерика Ломбарди. “Надявам се да отговорим по най-добрият начин на високите очаквания на публиката, тъй като за мен испанската музика е много обичана - заради ритъма и емоциите, които ще предадем на зрителите”, добави тя.

Видео-слайдове с картини и фотоси от Испания ще се прожектират в реално време, в синхрон с музикалните изпълнения. От организационния екип изразиха надежда, че това е един от начините да бъде приобщена по-широка аудитория, като с помощта на визия, ще се засили и “комуникативността” на класическата музика.

ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ:

Роденият във Венецуела, испански диригент Хосе Луис Гомес влезе във фокуса на международното внимание, когато спечели Първа награда на Международния конкурс за диригенти на името на Сър Джордж Шолти във Франкфурт, през септември 2010 г., осигурявайки си сензационно единодушно решение на журито.

Младото италианското сопрано Федерика Ломбарди е лауреат на множество награди от певчески конкурси като Francisco Viñas в Барселона, където тя печели специална награда на Академия Киджана в Сиена. Участвала е в множество майсторски класове, включително ръководени от Фиоренца Косото и Мирела Френи.

Цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази няма нужда от дълго представяне. За него един от най-разпространeните ежедневници в Кралство Холандия De Telegraaf отбелязва:”Веско Ешкенази е брилянтен цигулар", след интерпретацията му на Първия цигулков концерт от Шимановски с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Ешкенази е негов концермайстор от началото на сезон 1999/2000, като първи представител на България в този световноизвестен оркестър, с който реализира концертна дейност по най-престижните световни сцени. Концертгебау оркестър е един от трите най-големи и популярни симфонични оркестри в Европа, заедно с Берлинската и Виенската филхармония. Като посланик на НДК и музикален съветник, той има основна роля в програмирането и облика на настоящия 29-и Новогодишен музикален фестивал в НДК.

В ПРОГРАМАТА:

Концертната програма „Духът на Испания” включва премиерни за България творби като: откъси из сарсуели на Руперто Чапи, Пабло Луна, творба от Алберто Хинастера, наред с популярните и обичани от публиката творби като: Болеро из оп. „Сицилиански вечерни” на Джузепе Верди, „Испански танц” от Мануел де Файя и Нavanaise от Камий Сен-Санс, откъси от сюитата „Кармен” на Жорж Бизе, „Испания” от Емануел Шабрие и др. Определено силен финал на зрелищния концерт ще бъде изпълнението на „Испанско капричио” от Николай Римски-Корсаков.

Последвайте канала на

1146 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини