Политици, общественици и магистрати настояха за радикална реформа пред Съдебната палата (обновена+ви

  • 15 декември 2015 18:50

  • 3358
  • 10
Политици, общественици и магистрати настояха за радикална реформа пред Съдебната палата (обновена+ви
© Булфото

Пореден протест срещу промените в Конституцията събра стотици хора пред Съдебната палата. Недоволните смятат, че тази вече е последният им шанс да се чуе гласът им, тъй като в сряда в пленарна зала е третото четене на конституционните поправки.

Политици, общественици и магистрати застанаха пред Съдебна палата. Множеството настоява за радикална съдебна реформа. В пространството пред Съдебната палата са депутати от Реформаторския блок - Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и, Атанас Атанасов, Вили Лилков, бившият заместник-министър на правосъдието Петко Петков.

На стълбите пред Съдебната палата е положен транспарант, на който пише "Съдебна реформа сега!". Събралото се множество тръгна на шествие към сградата на Министерския съвет, а след това ще продължи до парламента. Проявата е в навечерието на третото гласуване на промените в конституцията, което е утре в парламента, и е под наслов "Съдебна реформа сега! Маршът на свободните".

Звучаха творбите на Йохан Себастиан Бах, като според организаторите идеята е "Темида да си отвори очите".

В момента пред парламента има събрали се националисти, които протестират срещу посещението на Ахмед Давутоглу днес в София. Към тях освен шествието от Съдебната палата се очаква да се присъедини и друго - на екозащитници, започнало преди повече от час от друго възлово кръстовище в София.

До сблъсъци между протестиращите не се стигна. Демонстрантите блокираха за кратко кръстовището на булевардите „Патриарх Евтимий” и „Васил Левски”, което доведе до словесни престрелки между протестиращи и шофьори.

След това недоволните преминаха по улица „Георги Стойков Раковски” и се насочиха към площада пред Народното събрание. Там националисти и симпатизанти на Русия изгориха плакат на турския премиер пред парламента. Природозащитниците и тези, които искат нова съдебна реформа, се обединиха около лозунга, че България се нуждае от държавност, защото от липсата на държавност страдат и обществото, и природата. Така двата протеста са обединиха в една обща демонстрация срещу мафията и корупцията в държавата.

Шествието трябваше да продължи към Орлов мост, но се сблъска с полицейския кордон на турската делегация и се разпръсна. Около час по-рано, организирано приключи и протестът с факли срещу Турция.

Репортер на "Новини.бг" предаде, че около 20:30 часа движението в района на Орлов мост все още е блокирано. 20-тината протестиращи на мястото скандират "Мафията вън" и "Лустрация", "Ще ви изметем". Въпреки това обстановката е спокойна. Полицейски кордон е препречил пътя на гражданите, за да не нарушават обществения ред. Автобусите заобикалят и продължават по маршрутите си. Малко по-късно протестиращите започнаха да се разотиват. Обстановката в района вече е нормална.



 

Демонстрациите започнаха, след като в сряда миналата седмица парламентът не подкрепи една от спорните поправки в Конституцията, предложена от Реформаторския блок и правосъдния министър Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.

След това Иванов подаде оставката си от трибуната на парламента с аргумента, че не среща политическа подкрепа, за да проведе готвената дълго време съдебна реформа.

Именно тези промени станаха причина ДСБ да оттегли подкрепата си за кабинета и да мине в опозиция.

Вчера временната комисия по въпроса в парламента прие на трето четене поправките във Върховния закон за съдебната реформа, като между второ и трето четене не се правят промени по същество, а само редакционно-технически поправки.

Последвайте канала на

Novini.bg
3358 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2015.12.18 | 07:39

9
TEZI TOTCHNO PROTESTURI CHTE ZATRIYAT DURJAVATA-PAZETE SE OT TYAH.POZNATI TERMINATORI
123

2015.12.18 | 07:39

10
ами той бойко почна полека лека да я закрива бе тъпан.за 2 години досега 26 милиарда чисти кредити БЕЗ лихвите.още 2 годинки ще ги заформи към 60-70 милиарда със лихвите.ние вървим по пътя на гърция .тези дето протестират със право кредити не теглят
Малко се плаща

2015.12.18 | 07:39

8
Интересно защо няма нито една снимка от птичи поглед за да видим количеството протестиращи?

2015.12.18 | 07:39

7
ДЕФОРМАТОРИ--ПАТЕНТ ГЛИШЕВ--УРА
христо христов

2015.12.18 | 07:39

5
виждам,че никой не е застанал с името си....или не е взел отношение по въпроса....знае ли изобщо за какво става дума....когато ти убият детето или те вкарат в дългова криза,как ще се чувстват....като няма осъдени все още за резила на милата ни татковина...или всичко е в ред щом ти казват....сополковци...моя живот е на края...мислете му вие...защото и в чужбина не искат и толерират такива негодници като вас....думата не"ГОДНИК" ...не е годен за нищо.....

2015.12.18 | 07:39

6
Не лъжи обществото,че тези реформи ще вкарат убийците в затвора. Нагло е..
тикво управа

2015.12.18 | 07:38

4
Убийте мутрата анти Българската тиква и нещата ще започнат да се оправят просто тази гад е най лошото нещо което можеше да се случи на България!
Др. Костов

2015.12.18 | 07:38

3
До др-те Донев и Прокопиев. Със стотина човека няма да стане , развързвайте кесиите , защото следващия път няма да минем само с разпит.

2015.12.18 | 07:38

2
В горският парламент вълците протестирали ,защото се налагало да гонят сърните , които не идвали навреме за обяд

2015.12.16 | 12:15

1
Пак е имало скромен гей парад!!!Горките в тоя студ да мъчат нежните си души и още по-нежни тела за някакви се 50лв , които могат да изкарат с едно духване на свещичка или навеждане за сапун в топлата баня!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини