Калфин за Димитър Попов: Беше мъдър и разумен държавник

  • 09 декември 2015 12:45

  • 1373
  • 0
Калфин за Димитър Попов: Беше мъдър и разумен държавник
© Булфото

Трябва да запомним Димитър Попов /1927-2015/, като човека, управлявал Министерския съвет в момент, в който държавата нямаше институции. Когато не знаехме накъде вървим и когато беше един от малкото проблясъци на политическите лидери в България, да потърсят съгласие и националния интерес, преди да изпаднат в партийните битки. Точно в тази година Димитър Попов пое управлението на изпълнителната власт и мисля, че се справи много достойно, каза пред журналисти вицепремиерът Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска на траурната церемония за погребението на Димитър Попов - министър-председател на България в периода 1990-1991 г.

Поклонението се състоя в зала "Света София", в сградата на Народното събрание на площад "Княз Александър Първи" 1.

В съболезнователното си слово към семейството на Димитър Попов вицепремиерът Калфин отбеляза, че днес изпращаме държавника, превел страната ни през един от най-трудните й моменти, но и великолепния юрист, съпруг, баща, дядо, приятел. Човек не може да избира времето, в което да живее, но избира начина, по който да живее. Димитър Попов беше преди всичко воля, честност, достойнство, принципност, посочи Калфин. И отбеляза, че тази воля е послужила не само на него и на семейството му, но и на България - по пътя й към демокрацията и установяването на законността.

Димитър Попов е изминал един дълъг път - от миньор до министър-председател, не зная дали е мечтал за този път, но през целия си житейски път той е бил достоен и е свързвал съдбата си с тази на българския народ, каза вицепремиерът Калфин. Той отбеляза, че приносът към обществото на Димитър Попов е много голям и тепърва ще бъде оценяван. Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска припомни и за работата на Попов в Централната избирателна комисия за едни от най-сложните избори - за Велико народно събрание. Димитър Попов пое ангажимента да бъде председател на първото правителство, в което влезе и опозицията и се създаде коалиция, която да осигури стабилността на страната, докато текат преговорите на Кръглата маса и Великото народно събрание работи по новата българска Конституция, отбеляза вицепремиерът Калфин. Той говори и за работата на Димитър Попов като съдия.

Сред присъстващите на траурната церемония бяха председателят на Народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23, министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, председателят на БСП Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно и депутати от левицата, Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в - президент на България от 2002 до 2012 г. и лидер на АБВ, заместник-председателят на АБВ Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, дипломати.

Димитър Попов беше много мъдър и разумен държавник, човек с много активна гражданска позиция. Той беше свестен и почтен човек, пример за държавничество в тези трудни години на прехода, каза пред журналисти Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в. Той препоръча фразата "За Бога, братя, не купувайте!", изречена от Димитър Попов, да не се откъсва от контекста на времето, в което е казана, защото такива са били времената. Така е преценил, но нека не запомняме Димитър Попов само с тази реплика, а с достойната му позиция и с това, че успяваше да обедини и управляващи и опозиция, да създаде широк консенсус или висока степен на съгласие, така че в новата българска история той ще се запомни с добро, коментира Първанов.

На поклонението беше прочетен и съболезнователен адрес от президента Росен Плевнелиев, в който се казваше, че "като министър-председател Димитър Попов положи някои от държавническите традиции на нова България, които следваме и до днес". Държавният глава изразява и своята увереност, че всички българи ще запомнят Димитър Попов - като отличен юрист, мъдър политик и достоен човек.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1373 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини