Никола Съботинов: БАН на практика е в ликвидация

  • 10 ноември 2011 08:44

  • 2185
  • 0
Никола Съботинов: БАН на практика е в ликвидация
©

Всеки месец между 40 и 50 души напускат БАН.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на БАН акад. Никола Съботинов.

Реформата в академията е направена, прави се и всичко възможно да се привличат собствени преходи. У нас се използва немския опит, където има около 80% държавно финансиране, и 20% собствени приходи, докато у нас съотношението било 60 към 40%, допълни той.

Не мога да си обясня отношението на Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко и Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи към БАН, младите учени не могат да си обяснят и как в съвременна европейска страна средствата на наука рязко спадат, докато в другите европейски страни кризата се посреща с увеличение на бюджетите за наука. Ако се приеме този бюджет, средната работна заплата в Академията ще падне, следователно младите ще напускат. Това на практика е ликвидация, редица дейности в БАН преустановяват функциите си, категоричен бе предсеадтелят на БАН.

Учени искат да съдят държавата в Страсбург, защото смятат, че интересите им са накърнени. Правният институт проучва въпроса, лично аз не смятам, че тази бедна държава може да бъде съдена. Сигурно ще има още протести, каза още акад. Никола Съботинов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2185 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини