Париж формира световен фронт срещу ИД

  • 24 ноември 2015 10:24

  • 1361
  • 0
Париж формира световен фронт срещу ИД
© gettyimages

Франсоа Оланд започна вчера светкавична дипломатическа офанзива, за да увеличи международното сътрудничество срещу заплахата от екстремизъм, пише в. "Вашингтон пост".

Френският президент Вчера той се срещна в Париж с британския премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г., днес ще разговаря във Вашингтон с американския си колега Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, а през следващите дни ще се срещне с лидерите на Германия - Ангела Меркел, Италия - Матео Ренци и Русия - Владимир Путин. Планираното пътуване на Оланд в Москва в четвъртък увеличи спекулациите, че Русия, която започна собствена въздушна кампания в Сирия тази есен, смята себе си за глобален лидер в борбата срещу тероризма, отбеляза американският вестник.

Според испанския в. "Паис" Оланд опитва с дипломатическите си совалки да събере световните сили в единен фронт срещу "Ислямска държава" (ИД) и сегашният момент е по-подходящ от всякога за тази цел. Атентатите в Париж мобилизираха международната общност в подкрепа на Франция и Москва координира за пръв път с Париж бомбардировките си в Сирия миналия вторник. Срещата с Камерън е важна, защото Франция и Великобритания са единствените две ядрени европейски сили и единствените, които имат капацитета да разгърнат армиите си в отдалечена точка на света, допълва "Паис".

Вчера в Париж бе намерена жилетка с експлозиви, близо до мястото, където след атентатите на 13 ноември бе засечен телефонът на предполагаемия терорист Салах Абдеслам. Близкото разположение на двете улики и сходството между намерената жилетка и седемте, използвани от атентаторите в нападенията, кара следователите да вярват, че беглецът Абдеслам умишлено не е изпълнил самоубийствената си мисия, пише американският в. "Уолстрийт джърнъл".

"Защо това камикадзе не е свършило докрай работата си?", си задава въпрос френският в. "Фигаро". Изданието цитира следовател, който изтъква две хипотези. Или жилетката му с експлозиви не е гръмнала заради технически проблем, или внезапно се е паникьосал и не е пожелал да се самоубие. Абдеслам, който вероятно е напуснал Франция и е избягал в Белгия, вече десети ден е активно издирван, но остава като фантом, допълва "Фигаро" .

В редица френски градове полицаите разбиват врати, претърсват без съдебна заповед, агресивно разпитват хора, отвеждат ги в полицейските управления или ги поставят под домашен арест, пише "Ню Йорк таймс". Тези мерки са напълно законни в условията на извънредно положение, въведено от правителството и удължено с три месеца от парламента. Увеличават се тревогите, че Франция върви стремглаво към това да пожертва личните свободи за сметка на сигурността и че е на път да предизвика напрежение с живеещите в страната мюсюлмани, които и без това се чувстват огорчени и втора ръка хора, допълва американското издание.

Последвайте канала на

БТА
1361 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини