Трайков: Транспортната и енергийната инфраструктура са водещи приоритети

  • 05 ноември 2011 11:33

  • 890
  • 0
Трайков: Транспортната и енергийната инфраструктура са водещи приоритети
© Интернет

Транспортната и енергийната инфраструктура са водещи приоритети за нашия регион.

Това каза в Белград министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, който ръководи българската делегация за срещата на правителствените ръководители на страните-членки на Централноевропейската инициатива. По думите на министър Трайков това ще осигури бързи и добри контакти и повишена конкурентоспособност на икономиките.

Специални гости на срещата бяха президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Томас Мироу и вицепремиерът на Европейската инвестиционна банка Антон Роп. Участниците дискутираха влиянието на икономическата криза върху региона, разширяването на ЕС с нови страни от региона, както и кооперирането между държавите и подобряването на конкурентоспособността на техните икономики.

По време на форума министър Трайков се срещна и с полския министър на икономиката Валдемар Павлак.
По време на кризата икономическата политика на правителството затвърди образа на България като страна с макроикономическа стабилност и устойчив икономически растеж, изтъкна министър Трайков пред участниците във форума.

Той представи предимствата на страната като инвестиционна дестинация - най-ниски данъци в ЕС, ниски оперативни разходи, стабилна нормативна и данъчна среда. Износът на суровини и продукти с ниска добавена стойност не може да осигури дългосрочен стабилен растеж. Затова политиката на правителството е насочена към подкрепа на високотехнологични сектори, които създават добавена стойност, повишават конкурентоспособността на икономиката и жизнения стандарт на хората, подчерта министър Трайков.

Визията за европейското бъдеще на страните от региона бе друг акцент от неговото изказване. България е изцяло ангажирана с напредъка на европейската интеграция на страните от региона, каза той пред участниците във форума. Въпреки кризата, която в известна степен измества дневния ред на Европа, ние трябва да обединим усилията си да дадем свеж импулс на политиката за разширяване, подчерта Трайков.

По неговите думи, държавите, амбицирани за членство в ЕС, трябва да бъдат оценявани на базата на единни критерии. В съответствие с тези критерии, не трябва да бъдат допускани случаи на спонсориране на филми, които насаждат омраза към съседите и влошават добросъседските отношения, категоричен бе министърът.

В противовес на това той изтъкна ролята на Дунавската стратегия за засилване на стабилността, сигурността, солидарността и добросъседските връзки в региона. България и Румъния са координатори по приоритетна област 3 на стратегията за промотиране на културния туризъм и връзките между хората.

България и Полша имат единна позиция по отношение на проучването и добива на шистов газ. Това стана ясно по време на срещата на министър Трайков с полския му колега Валдемар Павлак. Полша е водеща страна в Европа по отношение на разработването на залежи на алтернативното гориво. За България шистовият газ е евентуална възможност за диверсифициране на енергийните доставки.

Двамата министри обсъдиха развитието на топлоенергетиката в рамките на Европейския съюз, нивото на технологиите и възможностите за модернизация и рехабилитация на топлоенергийни централи, изграждане на нови мощности и доставка на оборудване за тях.
В рамките на форума министър Трайков разговаря и с президента на Сърбия Борис Тадич.

Последвайте канала на

890 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини