Трайков: Бюджет 2012 е оптимално добър

  • 01 ноември 2011 13:24

  • 978
  • 0
Трайков: Бюджет 2012 е оптимално добър
© Булфото

Бюджет 2012 е оптимално добър за България, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

Според него заложеното увеличение на акциза на природния газ от 1 юни догодина ще бъде минимално усетено от потребителите. Трайков припомни, че увеличението за природния газ, използван за моторно гориво, ще бъде по-малко от стотинка, а увеличение на газта за отопление няма да има. Трайков се срещна с министъра на водните ресурси на Алжир Абдел Малек Талал.

Според министър Трайков е положителен фактът, че няма бъден въведен акциз за природния газ от началото на 2012-а, а и той няма да е на такива нива, каквито бяха първоначалните планове и така ще се усети съвсем минимално от потребителите.

Трайков коментира още, че в бюджетът за догодина е сравнително добър, но всеки трябва да направи някакви компромиси. Фактът, че са намалени средствата за сектор сигурност, а са увеличени тези за образование, култура, здравеопазване, както и за мерки за насърчаване на инвестициите, показва по думите му стратегическата посока, която се следва.

Помолен за икономическа прогноза за догодина, Трайков изтъкна, че спрямо настоящата година 2012-а ще бъде добра за България, защото страната ни не е изолиран остров, където всичко се случва независимо от Европейския съюз. Две трети от износа ни е за ЕС и всичко ще зависи от това как се развиват нещата там, посочи още икономическият министър.

На срещата с алжирската делегация е обсъждано бъдещето сътрудничество между двете държави. Стокообменът между Алжир и България е нараснал с 66 процента през 2010 спрямо 2009 година.

Последвайте канала на

Десислава Станева
978 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини