Лукарски: България работи за привличането на производители от автомобилната индустрия

  • 16 октомври 2015 12:32

  • 1435
  • 1
Лукарски: България работи за привличането на производители от автомобилната индустрия
© Булфото

България работи за привличането на производители от автомобилната индустрия, заяви пред журналисти министърът на икономиката Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва, след като откри тазгодишното издание на "Автомобилен салон София" в Интер експо център.

Министърът напомни, че тази година са били открити няколко инвестиционни проекта, свързани с автомобилната индустрия, и по-специално в Индустриалната зона в Божурище. Има заявен интерес към тези зони във Видин и Божурище и от други инвеститори, свързани с автомобилната промишленост, каза министърът, като не даде повече подробности, заради протичащите преговори.

Министърът уточни, че когато става дума за автомобилна индустрия, не става дума за производство на готови коли. По думите му това, в което България е оценена като добра среда за производство, е свързано с изготвянето на електронни, механични и други компоненти за автомобилната индустрия.

За България инвеститорите в областта на автомобилната индустрия са изключително важни, каза още министърът и подчерта, че това е лакмус за развитието на икономиката. Министърът изрази надежда посещаемостта на изложението и сделките в рамките на форума да покажат повишаване на покупателната способност на българина. Лукарски отбеляза, че при последното му посещение в Германия, при среща с представители на "Опел", е бил коментиран фактът, че страната ни е с най-стария автомобилен парк в Европа. Тридесет и девет на сто от този парк са коли, които са над 20 години, изтъкна министърът, цитиран от БТА. Той обаче отбеляза, че не мисли, че би имало добър социален ефект за българите въвеждането на евентуално законодателно ограничаване, свързано със старите колите.

Секторът "Автомобилно производство" е сред тези с най-голям потенциал за развитие и в него работят повече от 100 международни и местни компании - производители на части и компоненти за автомобили, каза по време откриването на форума министър Лукарски. България предлага благоприятна среда за привличане на инвестиции в автомобилната индустрия, а инвеститорите оценяват високо макроикономическата и финансовата стабилност на страната и географската й близост до основните пазари на Западна Европа, изтъкна министърът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1435 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Оги

2015.10.22 | 10:07

1
Това че караме най старият автопарк е заради мизерията на хората, да сметнат средна заплата 300 лв на човек и да се замислят как се купува кола за 20000 евро. май е по важно да се нахраниш

Добави коментар

Водещи новини