Приетият от общинските съветници финансов оздравителен план на община Кърджали предвижда фискален ефект от 5 млн. лв.

  • 27 юни 2024 14:56

  • 335
  • 2
Приетият от общинските съветници финансов оздравителен план на община Кърджали предвижда фискален ефект от 5 млн. лв.
© Google maps

План за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 2024 - 2026 г. приеха на днешното си заседание общинските съветници. Очакваният финансов ефект от него, чрез заложените от общината мерки, е в размер на 5 млн. лв. за целия му период на приложение, стана известно по време на заседанието.

Мерките предвиждат оптимизиране на местните приходи - данъци, такси, глоби - като размери, ставки и повишаване на събираемостта им; затягане на бюджетната дисциплина на разпоредителите с бюджет към община Кърджали. Предвижда се също оптимизиране на разходите, в това число и оптимизация на структурата и числения състав на персонала, както и ползването на временен безлихвен заем в размер до 6 000 000 лева.

Точката предизвика дебати от страна на групите съветници, а от "Възраждане" направиха и предложение за допълнение към плана, което не бе прието. Групата отчете, че основните дейности, които не могат да се обслужват регулярно, са сметосъбиране и сметоизвозване и зимно поддържане; ⁠договори за сметка на трансферите от централния бюджет, както и договор за доставка на хранителни продукти за детски градини, социални домове и общински структури. И предложиха като допълнителна мярка използването на външен финансов ресурс за погасяване на задълженията, като се търсят възможности от централния бюджет и фондовете на Европейския съюз.

Разследват корупция в офиса на НАП в Кърджали

Оздравителният план получи разнопосочни мнения относно ефективността му. Отчетено бе, че той се прилага от първото тримесечие на годината и вече показва резултат. Според изложеното пред общинските съветници, по показателя: поетите ангажименти за разходи по бюджета на общината да не надвишават 50 процента от средногодишния размер на отчетените разходи за последните 4 години, общината е достигнала 43,9 процента в края на март при 65,6 процента преди прилагане на мерките - декември 2023 г. Наличните към края на годината просрочени задължения по бюджета на общината, които е заложено да не надвишават 5 процента от отчетените за последната година разходи на общината, са свалени на близо 5 процента в края на март от 6,74 процента през декември 2023 г.

Планът за финансово оздравяване на Община Кърджали за периода 2024 - 2026 година бе приет с 35 гласа "за" и 4 "въздържал се".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
335 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.27 | 17:03

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Teodora Andreas Berlin

2024.06.27 | 15:10

1
Ne Alen Mak 4

Добави коментар

Водещи новини