Стоян Мавродиев е внесъл кандидатурата на Искров за втори мандат

  • 08 юли 2015 06:59

  • 3052
  • 3
Стоян Мавродиев е внесъл кандидатурата на Искров за втори мандат
© Булфото

Иван Искров е бил преизбран на поста си като управител на БНБ под натиск. Това обяви бившият финансов министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи. Той уточни, че Калин ХристовКалин Христов Калин Христов е министър на финансите на България от 12 март до 29 май 2013 г.   Калин Христов е бил кандидатът на ГЕРБ. Бившият финансов министър не назова конкретната влиятелна личност "извън правителството", която е променила хода на събитията от лятото на 2009 г.

По онова време съветник на Искров, чиито първи мандат начело на централната банка е към края си. В края на дейността на 40-тото Народно събрание, когато на власт е Тройната коалиция, депутатите Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен (БСП), Пламен Моллов (НДСВ) и Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на (ДПС) внасят кандидатурата на Искров за втори мандат начело на централната банка. Процедурата по избора не минава гладко и трае няколко месеца. Така в края на май Искров е избран на поста. С уточнението, че с това се нарушават записаните в Закона за БНБ срокове - това да стане не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата. Това означава, че изборът, за да отговаря на закона, е трябвало да стане с най-ранна дата 10 юли, припомня "Дневник".

Още преди гласуването в пленарна зала юристи и представители на опозицията определиха действията на мнозинството като незаконни, а ситуацията, при която законодателите нарушават императивни изисквания на закона - като абсурдно. Според представителите на управляващото мнозинство обаче записаният в закона срок има препоръчителен характер и не пречи изборът да се направи по-рано от този парламент. Така след като новото Народно събрание започва работа с уклончивото мнозинство на ГЕРБ започват да се обмислят маневри, с които да се избегне оспоримостта на назначението, което поставя под въпрос и легитимността на решенията на управителя.

Така се стига до решението ГЕРБ да поеме нещата в свои ръце. Бюджетната комисия отменя избора на предложения от Искров подуправител Николай Неновски, а Искров подава оставка с мотива, че е избран по същата процедура. За да бъде издигнат отново за управител, но този път от името на ГЕРБ. Макар че със сегашна дата Дянков твърди, че неназована влиятелна личност е в основата на предложението.

Официално то е внесено от депутатите от ГЕРБ Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в и Стоян Мавродиев. Неофициално тогава се лансира тезата, че това е всъщност жест към НДСВ. Единият от вносителите пък - Стоян Мавродиев по-късно оглавява друг важен регулатор - Комисията за финансов надзор. Комисията, особено след кризата с КТБ, бе упреквана за дейността си от различни страни.

Неотдавна от анонимно разпространен списък до медиите се видя, че председателят й е бил един от най-честите гости в кабинета на Цветан Василев, мажоритарен собственик на фалиралата КТБ. Самият Мавродиев отрече толкова често да е ходил - на практика всеки следобед. Той отрече и като начело на регулатор да носи отговорност за казуса с КТБ, макар че банката беше публична компания и като такава трябваше да е под надзора на Комисията за финансов надзор. Така след внесеното предложение от Главчев и Мавродиев Искров пое БНБ за втори мандат.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3052 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
нищо ново

2015.07.08 | 19:58

3
игрите на МАФИЯТА
Българ

2015.07.08 | 19:58

2
Баси наглярите не се наядоха

2015.07.08 | 14:34

1
а бившата шефка на ф. раз-не - калина, не е ли сега на хранилка при теньо мавъра

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини