Реформаторите си дадоха оценка 4,50 за 100-те дни

  • 21 февруари 2015 14:44

  • 2070
  • 8
Реформаторите си дадоха оценка 4,50 за 100-те дни
© Булфото (архив)

Стабилност на управлението, консолидация на Реформаторския блок и управляващото мнозинство и ускоряване на реформите са ключовите думи от двудневната реформаторска координационна среща на депутатите, министрите и техните екипи в Поморие, в рамките на която те дадоха пресконференция. В нея участваха съпредседателите на Парламентарната група Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и и Найден Зеленогорски, както и министрите на здравеопазването, образованието, икономиката и отбраната, съобщиха от пресцентъра на РБ.

Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски каза, че реформаторите са удовлетворени от степента на консолидация и усилията за добро управление и единни и заедно ще се явят на предстоящите местни избори. 4,50 е лична оценка за участие на РБ в правителството, каза Зеленогорски и подчерта, че продължават участието си във властта с единствената цел ускоряване на реформите за добро управление и по-високо качество на живот. Ние сме удовлетворени от усилията на министрите и вицепремиера на РБ, подчерта още съпредседателят на Парламентарната група.

За 100-те дни на управлението се постигна ключова актуализация на бюджета, реши се проблемът на вложителите в КТБ, прие се бюджет за 2015, направиха се промени в системите за сигурност, постигна се отпушване на еврофондовете и вече 4 оперативни програми са утвърдени, здравните реформи се задвижиха, отчете Зеленогорски и обобщи, че има голям напредък по консолидацията, координацията между екипите в парламента и изпълнителната власт, по-доброто взаимодействие между партиите в РБ, както и между центъра и регионалните структури на Реформаторите в страната.

Въпреки че постигнахме сериозна консолидация на усилията ни в изпълнителната власт и изпълняваме ангажимента си да сме локомотив на реформаторските усилия, е време да стъпим на педала и рязко да увеличим скоростта на реформите, добави съпредседателят на Парламентарната група Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и и каза, че оценката е много добра, а не отлична именно заради скоростта на реформите.

В максимална степен се съгласуват усилията на Министерството на правосъдието и Парламентарната група, каза още Кънев и подчерта, че в близките 2-3 месеца 43-то Народно събрание ще заработи по Закона за съдебната власт и другите закони, произтичащи от приетата Стратегия за съдебната реформа.

Попитан за емисионната политика на правителството и рефинансирането на дълга, Кънев каза, че е добра икономическа мярка , която означава да се съберат всички кредити на държавата заедно и да се обединят в общи емисия, валута, лихвен процент и падежи, което да ги направи по-евтини и поносими и да гарантира стабилност и яснота. По думите му, по-голямата част от сумата – ¾, са за рефинасиране на стари заеми, а 1/3 е за рефинансиране на дефицита за 3 години, като Кънев заяви, че Реформаторите ще настояват за яснота за какво ще отидат парите и гаранции, че с кредита ще се финансират реформи.

Начинът по който министърът на финансите изненада мнозинството, включително и министрите и депутатите на ГЕРБ, освен нас и партньорите, позволи на БСП да развие най-силната си атака срещу правителството до момента, което е тежък политически гаф, каза Кънев. Министър Москов добави, че има нужда от по-активна комуникация в рамките на коалицията с ГЕРБ. Допуснахме добро решени като това за дълга, да се брандира като криза от опозицията, която мултиплицира публично една лъжа, каза още Москов и допълни, че е необходима синхронизация в управляващото мнозинство. Зеленогорски добави, че за следващата седмица е насрочено гласуването на дълга, за да се даде време на партньорите от АБВ и ПФ да се изчистят неяснотите и комуникацията.

Реално нужните средства, според Зеленогорски, са 9,5 мрд.евро, а не 8 млрд.евро, ако се запази същото ниво на дефицита, но ще направим усилия за увеличаване на приходите и оптимизиране на разходите. Ако не подкрепим дълга, това ще значи недостатъчно пари за здраве, образование, пенсии, т.е. за реформи, подчерта Зеленогорск и каза, че това би било контрапродуктивно и ще тласне страната към криза. Затова РБ подкрепя дълга, въпреки политическите пасиви, които ще имаме, добави още той.

Министър Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва съобщи, че има повишаване на инвестиционния интерес към България от западни и американски инвеститори във връзка с гръцката криза. Той обясни, че като остров на стабилност България се преоткрива като дестинация за инвеститорите и много от тях желаят да пренасочат инвестициите си от южната ни съседка тук.

Министър Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва добави, че по трансграничното сътрудничество с Румъния България вече е реален бенефициент и това е оценката на Европа за постигнатата стабилност у нас в 100-те дни на това управление и за съдебната реформа, подчерта Москов. Той съобщи, че електронното здравеопазване и електронната здравна карта са в много напреднал етап , като и готов и индивидуалният здравен идентификатор и тестова версия на електронната здравна система, които ще се въвеждат поетапно и до Нова година ще има видим за гражданите резултат.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2070 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
АНОНИМЕН

2015.03.04 | 10:05

8
А НАРОДА КОЛКО ВИ ДАДЕ?????

2015.03.04 | 10:05

7
Рамаданчо, нахалничък си бе човече! Оня зеленият не го броим за фактор с мнение. 4.5 е прекалено много за некадърните ви министри.

2015.03.04 | 10:05

6
Аз също съм на това мнение.Дъртата кукувица /Пръмовица/не знае на кой свят се намира, образователния министър, уж трябва да е умен човек, пък сътвори такива гафове с неумесните си изказвания,здравния го конкурира.Двамата "сладури" - военния и икономическия с гордост носят прозвището " глупавите вълци"

2015.03.04 | 10:05

5
- 2
------

2015.03.04 | 10:05

4
По скалата на Рихтер или по глупост

2015.03.03 | 10:43

2
Po celzii -2-2 -2-2-2 obsht sbor -2
Az kazah

2015.03.04 | 10:05

3
ГОЛЯМАТА КРАЖБА ПРЕДСТОИ !!! Никой до този момент не си е позволявал да тегли такъв огромен за държавата ни заем. Ако тези "юнаци" успеят - ще имаме нови български милионери :)) Кога ли народа ще грабне тоягите ?!
мечтиии

2015.03.03 | 10:43

1
Тази нула си мечтае да бъде шестица.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини