Най - голямата пеперуда на планетата

  • 06 октомври 2011 19:57

  • 5609
  • 0
Най - голямата пеперуда на планетата
©
Птицекрилата пеперуда на царица Александра (Ornithoptera alexandrae) е най-голямата на планетата. Размахът на крилете й е 30 сантиметра.
 
Подобното на птица насекомо е и една от най-редките пеперуди в света – среща се единствено в дъждовните гори на Нова Гвинея. Открита е за науката през 1907 година и е кръстена на кралица Александра, съпруга на британския крал Едуард VII, пише "Списание 8".
 
Рекордните размери за вида достигат само женските. Те са по-едри, имат кафява окраска по тялото и крилете. Мъжките са по-дребни, максимум 19 сантиметра, но затова пък са много по-цветни и красиви – имат яркожълти тела, а крилата им са украсени в електриковозелено и аквамарин.
 
Гигант в света на насекомите, птицекрилата пеперуда на царица Александра се развива в продължение на четири месеца от яйце до зряла пеперуда. След това живее още около три месеца, което всъщност е завидно дълголетие на фона на средната продължителност на живота на другите пеперуди - едва месец. 
 
По време на гъсеничния си период гигантската пеперуда се храни с листата на отровно местно растение. Благодарение на това, когато изпълзи от какавидата си, пеперудата на царица Александра става токсична за хищниците, посмели да я нападнат. 
 
През целия си живот женската пеперуда снася само 27 яйца. Минималната разплодителна способност в комбинация с едно от най-мощните изригвания на вулкани през XX век – това на връх Ламингтън от 1951 година, което унищожава по-голямата част от хабитата на тези насекоми, води до настоящия статут на птицекрилата пеперуда на царица Александра като застрашен от изчезване вид.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5609 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини