Временната комисия по бюджет в НС се захвана с КТБ, Иван Искров готов да подаде оставка (обновена+ви

  • 29 октомври 2014 14:07

  • 6416
  • 4
Временната комисия по бюджет в НС се захвана с КТБ, Иван Искров готов да подаде оставка (обновена+ви
© Булфото

Започна заседанието на Временната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание, предаде репортер на Novini.bg.

Първа точка от дневния ред на комисията е разглеждане доклад на Българска народна банка, относно събитията и предприетите действия, свързани с „Корпоративна търговска банка“ АД и ТБ „Виктория“ ЕАД. Втората точка е представяне, обсъждане и приемане на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции, внесен от Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в, Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на и Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на.

В парламента се появи шефът на БНБ Иван Искров, който отказа всякакви коментари пред журналистите и заяви, че ще говори след приключването на заседанието на парламентарната комисия.

БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, ако данните в одитния доклад се окажат верни. Това казва законът. Вие трябва да решите дали трябва да се промени закона. Това каза Иван Искров по време на заседанието на Временната парламентарна комисия по бюджет и финанси. Случаят с КТБ не е изолиран в световната история. Десетки банки в САЩ, Европа и Великобритания фалираха, каза още Искров.

Въпросът е дали банковият надзор е могъл да предотврати кризата? Готови сме да отговаряме на всякакви въпроси. В последните месеци БНБ беше подложена на безпрецедентен натиск. КТБ е изолиран случай. Оповестявали сме цялата информация по случая. Благодарение на нашата работа, нито една банка не фалира по време на най-тежката криза, обърна се шефът на БНБ към депутатите.

С много усилия успяхме да запазим банковата система. Не бива с лека ръка да се зачерква свършеното от централната банка. Целият управителен съвет и квесторите сме тук, за да отговаряме на вашите въпроси, завърши Искров.

По време на одита на КТБ през 2013 година са били прегледани всички кредитни документи и липси не са били установени. По-късно обаче тези книжа не са открити в трезора. Ние виждаме документите за обезпеченията по време на инспекцията през 2013 г., а по-късно тези документи са изчезнали. Т.е документите за обезпечения липсват между двете инспекции, но не мога да кажа как колегите са правели одита, тъй като аз не съм участвал в групата. Това обясни пред депутатите подуправителят на БНБ Цветан Гунев.

Дистанционният надзор се изпълнява ежемесечно. Той се състои от баланс, отчет на доходите, по наредба, която касае ликвидността. От 1999 г., когато е създадена Корпоративна търговска банка, в нея са направени не по-малко от 10 проверки. За последните 5 години са направени 5 проверки по рейтинговата оценка и още 2 за пране на пари и гарантиране на влоговете. За последните две години имаме само една проверка през май 2013 г. и заключението е, че банката е в много добро състояние, допълни Гунев.

Искам да предадете на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, че съм готов да се оттегля и да подам оставка. Няма никакъв проблем. Веднага след като бъде  структурирано мнозинство в парламента и бъде създадено правителство, реши се казуса КТБ, аз ще се оттегля от поста управител на БНБ, заяви Иван Искров. Той отговори на въпрос на Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета от ГЕРБ дали е готов да подаде оставка.

Искам да отговоря на всички, че Иван Искров не е чиновник. Аз представлявам БНБ. Преизбран съм от по-предишното НС с мнозинство. Казах и пак го повтарям: Щом е нарушено доверието в една банка, което е най-важно за банковата система, създаде се правителство и се реши проблема КТБ, аз ще се оттегля. Ще дам възможност да се избере нов управител на БНБ, категоричен беше Искров.

 Снимки от заседанието може да разгледате тук.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6416 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.10.29 | 19:02

4
Бойкооглу мръсния педофлиски фес искаше да клеца Сесил Каратанчева още като беше на 14 години клетото момиче :(
Intel® Core™ i5-4670K

2014.10.29 | 19:02

3
Разбрахте ли новината, семейство Станишеви са авлечени със милиони от КТБ, ах, съдбата е кучка а комунисти мръсни :))))))))))))))))

2014.10.29 | 18:39

1
Докато не осъдят Борисов , Искров , Василев , Пеевски , Прокопиев , Милен Велчев , корумпиран съдия , прокурор , кражбите ще продължат ! САМО АТАКА !

2014.10.29 | 18:39

2
8%-4% = АТАКА

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини