ГЕРБ: Кабинетът "Орешарски" забатачи културните ни проекти (видео)

  • 27 май 2014 12:02

  • 4916
  • 7
ГЕРБ: Кабинетът "Орешарски" забатачи културните ни проекти (видео)
©

Една година новото правителство се занимаваше с проверки на всички министерства. Явно целта беше ГЕРБ да бъде оплют. Всеки сам знае какво е правил, затова стискахме зъби и мълчаливо чакахме да свършат проверките. Това заяви на пресконференция на ГЕРБ за проблемите в сектор "Култура" бившият министър на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

Той коментира проверките на строителството на т.нар. Български Лувър. Тъжно е да си в една държава, когато за първи път един министър на културата е наречен успешен, и то в Брюксел, а когато си дойдеш в България да виждаш заглавия "Мъгла и срам за Българския Лувър". Аз управлявах с бюджет от 98 млн. лв. а моят предшественик Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в - със 180 млн. лв., и въпреки всичко, се справихме, заяви Рашидов.

Той определи като свой успех проведената реформа в театрите. Тази реформа заработи и в театрите почти не се намират места, посочи Рашидов. Бившият министър на културата каза, че на страната ни е нужна реформа и в музейната дейност, която според него би била успешна с въвеждането на т.нар. музейни мениджъри, които да управляват дейностите в този сектор. Музеите са много важни за българската държава, категоричен бе той.

Проверките минаха и не желая някой да си приписва чужд труд. Вложил съм много усилия за изграждането на Българския Лувър. От една година той е готов, каза Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Той показа снимки на състоянието, в което е заварил музея и такива на моментното му състояние, като каза, че се гордее със свършеното.

Бившият министър на културата заяви, че кабинетът "Борисов" е оставил спечелени европейски средства за проекти в областта на културата, а настоящето правителство забавя разплащането с тях и работата по някои проекти е спряла. По думите му работата по Българския Лувър е "забатачена". Подиграваха ни се, че режем ленти, но това не е за подигравка - много работа свършихме, подчерта Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Той заяви, че управляващите се държат реваншистки, а културата се управлява от неуки хора, което по думите му е недопустимо.

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена каза, че по време на управлението си ГЕРБ са започнали 37 проекта в областта на културата на стойност 80 млн. лв., от които в момента 40 млн. лв. са в риск.

Рисковите проекти са шест, каза Павлова и отбеляза, че най-застрашен е този за Националния музеен комплекс, известен като "Българския Лувър". Музеят стои готов, неизползваем от една година и само процедурни, бюрократични дейности пречат на неговото отваряне, посочи тя.

Другият застрашен проект бил този за ларгото и античния комплекс "Сердика" в центъра на София. Павлова посочи, че са били заделени 16 млн. лв. за него, но към момента са усвоени едва 4 млн. лв. Проектът е замразен и по него нищо не се случва, коментира тя. Сред забавените проекти по думите на Павлова са и ремонтът на театъра в Шумен, Резерват "Трапезица" във Велико Търново, ремонтът на Националната гимназия за древни езици и култури.

Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена отбеляза, че за Министерството на културата са били отделени 390 000 лв. за развитие на капацитета на ведомството, които средства обаче и досега не били усвоени от сегашното ръководство. Това правителство с този министър трябва да подадат оставка, защото не само ще загубим парите за култура, но има риск и за всички европейски средства, каза Павлова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4916 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.05.28 | 00:08

7
Кабинетът "Орешарски" забатачи културните ни проекти + OKRADE

2014.05.28 | 00:08

6
ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН.

2014.05.28 | 00:08

5
Май им е къса паметта на Герб за източването на здравната каса с 1,5 милиарда лева и фискалният резерв. Нали Дянков лъжеше че няма бонуси а в същото време не са спирали!

2014.05.28 | 00:08

4
Бойко Борисов не отрече коалиция с ДПС, на въпрос дали би се коалирал с ДПС. Честита ви тройна коалиция: БСП + ДПС + РБ. Не е никак изненадващо, че Бойко иска предсрочни избори.
долен СПИДЕРОВ

2014.05.28 | 00:08

3
българи доган -рязаният кардан ви е подготвил нов масал ..... ще сложи министър от фашистите ...и ще стои още години това правителство

2014.05.28 | 00:08

2
Naprotiv,GERB nekolkokratno iasno zaiaviha,4e niama da se koalirat s DPS.

2014.05.27 | 23:34

1
Попитали Радио Ереван защо Бареков плаче когато види бедни. От радиото отговорили: „Защото не намира какво да им открадне!“

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини