Железничарите искат незабавно 140-те млн. лв. за жп системата

  • 08 септември 2011 16:29

  • 1455
  • 0
Железничарите искат незабавно 140-те млн. лв. за жп системата
© Булфото

Координационният съвет на Синдикат на железничарите в България обсъди състоянието на социалния диалог и хода на преговорите по КТД в холдинг БДЖ ЕАД и ДП НКЖИ, както и изпълнението на стачните споразумения, сключени на 10 март 2011 г. и Меморандума за разбирателство за развитието на българския железопътен транспорт от същата дата, подписан от министъра на транспорта г-н Александър ЦветковАлександър Цветков Александър Цветков е български политик, бивш министър на транспорта, информационните, социалния министър г-н Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко и лидерите на КНСБ – г-н Пламен Димитров и КТ „Подкрепа” – г-н Константин Тренчев.

Установени бяха следните факти: Нарушени са договореностите, постигнати в Меморандума за разбирателство за развитието на българския железопътен сектор и Кодекса на труда, като работодателите едностранно продължават действия за закриване и извеждане на дейности извън структурите на железопътните предприятия. В нарушение на чл. 52 ал. 3 на Кодекса на труда, по вина на работодателя, въпреки гласуваните и внесени от Общото събрание проекти за КТД, в „Холдинг БДЖ” и дъщерните дружества до настоящия момент преговори не са започнали. В ДП „НКЖИ” са открити преговори за сключване на КТД, които са прекратени по вина на работодателя. Нарушени са договореностите, постигнати със стачните споразумения от 10 март 2011 г. в двете компании, като: в структурата на отделните дружества, се закриват дейности, което води до незаконно съкращаване на персонал; вместо инвестиции и внедряване на нови технологии, се връщат остарели технологии на работа – закриването на Комплексна система за автоматично управление на влаковете София – Пловдив. От страна на мениджърските екипи не са предприети действия за повишаване на доходите, съобразно разписаните ангажименти в стачното споразумение. В нарушение на наредба 11 и други подзаконови нормативни документи не се осигуряват безплатна храна и тонизиращи напитки, не се осигуряват работни облекла и лични предпазни средства, не се предприемат действия за подобряване условията на труд.

Синдикатът на железничарите в България настоява преговорите по КТД да бъдат финализирани до 10 октомври 2011 г. Това ще се намали социалното напрежение в колективите, вина за което имат единствено и само мениджърските екипи. Министерство на финансите незабавно да изпълни решението на Народното събрание - да бъдат отпуснати 140-те млн. лв. на системата на железопътния транспорт, разрешена и от Европейската комисия.

Посегателствата върху елементи на Железопътната инфраструктура и подвижният жп състав спешно да се квалифицират като тероризъм поради високата им обществена опасност. Провеждане на спешна среща с министъра на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи и отраслов съвет, с участието на министър Московски по повдигнатите проблеми.

КС на СЖБ, имайки в предвид всички констатирани нарушения и липсата на социален диалог, декларира своята готовност за протестни и стачни действия, с цел предприемане от мениджърските екипи и ресорния министър, на конкретни действия за финансово стабилизиране на системата на Железопътния транспорт, гарантиране на трайни работни места и повишаване на доходите.

Последвайте канала на

1455 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини