Румен Овчаров: Надали ще има отнемане на лицензите на ЕРП-тата

  • 20 март 2014 21:21

  • 2401
  • 7
Румен Овчаров: Надали ще има отнемане на лицензите на ЕРП-тата
© Булфото

"До действително отнемане на лиценза на трите електроразпределителни дружества в България не смятам, че ще се стигне", каза Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в пред БНР.

"Общо взето, се завъртаме в поредния кръг на една доста безсмислена спирала. Преди година вече го играхме този номер, само че тогава Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г отнемаше лицензите. И процедурата завърши само след три-четири месеца", поясни енергийният министър в правителството на Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

"Това, в което обвиняват ЕРП-тата, тъй като слушам много приказки, е изпълнението на чл. 94 от Закона за енергетиката, в който пише: "Крайните снабдители продават на обществения доставчик количествата електрическа енергия, която са закупили по член 162 и по член 31 от Закона за енергията от възобновяеми източници, по цената, по която са я закупили", цитира нормативния акт Овчаров.

"Крайните снабдители са ЕРП-тата, общественият доставчик е НЕК. Тоест законът е казал, че ЕРП-тата са длъжни да продават тази електроенергия на НЕК. Друг е въпросът, че НЕК не я плаща и в един момент, когато ЕРП-тата изпаднат във финансово затруднение, започват просто да си удържат дължимите суми. Но това очевидно ще стане ясно по-нататък", допълни той.

"Очевидно истинската причина е в изключително тежко финансово състояние на НЕК - заради вредната политика, водена от ГЕРБ, тя трябва да плаща взетите задължения по проекта "Белене", а в същия период, когато ГЕРБ ни твърдяха, че няма нужда от нови мощности, те въведоха мощности от възобновяеми енергийни източници, равняващи се на един и половина блока в "Белене", но на значително по-скъпа цена. Всичко това създава един дефицит в енергийната система около 500 - 600 млн., който не се покрива. И сегашното правителство на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 не прави нищо по-различно с тези показни акции", поясни Овчаров.

"Досега дефицитът на НЕК се покриваше със заеми на БЕХ, но този ресурс свърши. БЕХ вече не може да взема заеми. И явно са решили за последно да изтупат чувала с тези дружества, които все пак може би имат някакъв ресурс".

"ДКЕВР намалила технологичните загуби на ЕРП-тата. Просто така - все едно вие имате кола и й казвате: "е, до днес гореше по 7 литра на сто километра, от утре ще гориш по 6." Така не става. Затова цените ще се увеличават. И за да не стане до изборите, се предприемат действия, които не са на ръба, а зад ръба на закона.

Според Овчарово: Но след изборите нещата са изключително ясни. Един дефицит, в рамките на около 500 - 600 млн. годишно, ако не е компенсиран, няма как да не гръмне. А можеше например да бъдат проверени тези 1400 мегавата нови ВЕИ-та дали всички отговарят на изискванията на закона и дали претенциите им за цени са обосновани с действителни разходи. Никой не проверява, защото очевидно има фирми, които не трябва да се засягат. Можеше НЕК да изнася електроенергията от есента и с печалбите да компенсира донякъде разходите си. И това не се прави, защото трябва да печелят определени фирми. Не бяха направени и никакви стъпки за предоговаряне с американските централи, които многократно изявиха готовност за подобно, а се занимаваме с евтин пиар, който рано или късно свършва.

Проблемът не в собствеността, а в управлението на системата и в това кой ще управлява електроразпределителната или електропреносната система, ако бъдат отнети лицензите. Въвежда се едно понятие "обществен управител" , който ще изпълнява задълженията от името на собственика.

България ще бъде толкова тежко съдена за пропуснати ползи и нанесени загуби и така ще бъде компрометиран имиджът ни, че аз просто не си мисля, че ще стигнем до такава процедура. Една държава, която иска да възстановява икономиката си, няма как да я възстанови, гонейки инвеститори, допълва Овчаров, цитиран от Капитал.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2401 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
pepino

2014.03.26 | 10:42

7
Ето така се прави ! Сключваш тайно един договор за безкрайно лапане на пари , срещу огромни неустойки(щото не ти пука за никой). А после започваш да въртиш и да сучеш до безкрай ! Тия глупости ще ги слушаме и при следващите . Просто няма измъкване .
С.

2014.03.26 | 10:41

6
Аз така и не проумявам как ЕРП-тата продават ток на НЕК, а не обратното..

2014.03.21 | 12:45

5
Румен Овчаров и той е с много грешни представи за развитието на икономиката. Как другарю Овчаров ще възстановяваш икономика с чужди инвеститори ??? Аланкооул, върви се ограмоти малко!

2014.03.21 | 12:01

4
Естествено, че няма, това беше предизборна шега.
menev

2014.03.21 | 12:00

3
тоя и в затвора незаслужава да го вкарат... направо на Гревския площад
Този е подписвал договорите

2014.03.21 | 12:00

2
Той всичко знае! Да го духат бедните!

2014.03.21 | 10:04

1
Р. Овч . И тоя е за пандиза заедно с Тиквата !

Добави коментар

Водещи новини