Култово място в София ще е с нов облик

  • 02 юни 2024 11:16

  • 4660
  • 5
Култово място в София ще е с нов облик
© НАГ

Столична община рестартира проекта за обновление на пространството пред Централна гара. Направлението на главния архитект Здравко Здравков е приело проекта за Подробен устройствен план за изграждане на многофункционална зала в зоната на т.нар. предгаров площад, съобщават от Направление архитектура и градоустройство (НАГ).

Оттам припомнят, че през 2018 г. общината и фондация "Визар" проведоха архитектурен конкурс за превръщане на района, който в момента е язва на София, във вторичен градски център. Конкурсът бе спечелен от студио "А и А архитекти".

Спечелилият проект предвиждаше оформяне на обширно площадно пространство пред Централна гара с много озеленяване, а автомобилното движение по бул. "Мария Луиза" в този участък трябваше да премине в подземни тунели, за да се даде предимство на пешеходците.

В по-късно представените обемно-устройствено проучване и концепция за изменение на подробния план обаче озеленяването силно бе свито за сметка на запазване на автомобилното движение на ниво терен и заради плътно застрояване на терена на сегашната автогара "Сердика", уточнява "Сега".

В новия вариант, представен от НАГ (на снимката), проектът за подробен план повече се доближава до спечелилата разработка на "А и А архитекти". "

Paйoнът нa Цeнтpaлнaтa гapa-Coфия и територията от южната страна на бул. "Мария Луиза" имaт гoлям пoтeнциaл зa paзвитиe пpи yмeлo гpaдcĸo плaниpaнe, ĸoетo дa пpoмeни ĸopeннo имиджa нa тepитopиятa и дa я пpeвъpне в пpeдпoчитaнo мяcтo зa paбoтa, живeeнe, oтдиx и развлечения", пишат от направлението на главния архитект.

През 2022 г. Здравков съобщи пред "Ситибилд", че проектът за устройствен план за зоната пред ж.п. гарата е обжалван още в начална фаза от един от собствениците. Той поискал да има собствена разработка, което е стопирало инвестиционната инициатива на общината. Делото е приключило в негова полза, в резултат на което намеренията на НАГ били да стартира процедурата отново, изключвайки проблемния имот от обхвата.

"Процедурата по изработване и одобряване на ПУП завърши с издаването на заповед на главния архитект на Столична община, която влезе в сила на 3 май. С ПУП се създава урегулиран поземлен имот с площ от около 9 600 м2, който обединява общинската собственост в обхвата на плана и се отрежда за нова мултифункционална зала в зоната на Предгаровия площад.

Благодарение на това обстоятелство изграждането на този важен за града обект ще бъде улеснено и ще способства за благоустрояването на района, в който се намира, както и ще предостави услуги и възможности за провеждане на значими за културния календар на града събития", коментират още от НАГ. 

Административният съд: Да се прекрати промяната на движението в центъра на София

През 2023 г. главният архитект на София за кратко обяви, а после спря конкурс за идеи за обновлението на бул. "Мария Луиза" в участъка от Лъвов мост до предгаровия площад. От участниците се очакваше да предложат решения за реконструкцията на трамвайното трасе и за намаляване на шума и вибрациите, а също и за озеленяването на релсите като "зелен трамвай".

Търсеха се и нови варианти за транспортно обслужване на сградите в района и за минимално транзитно движение чрез локални платна.

Заданието предвиждаше още проектиране на трасе за двупосочна велоалея, а също създаване на озеленено пешеходно пространство, като същевременно се отчете статута на булеварда като паметник на градинското изкуство.

Направи впечатление доста кратките срокове за подаване на заявки за участие в процедурата. Впоследствие Здравко Здравков я прекрати след получено писмо, в което се изказва несъгласие с условията.

Въпреки че НАГ удължи срока, бе получено и второ писмо със същото искане, с което от НАГ се съобразиха. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4660 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
София 88

2024.06.02 | 11:43

1
Това го слушаме от 20 години, още от времето на онзи, нахиления кмет. Всички знаем резултатът какъв е, а и влаковете се блъсват от време на време...

2024.06.02 | 20:12

5
То или си млад, или си първо поколение столичанин. Това го слушаме от 50 години.... И все същите лaйнa.

2024.06.02 | 14:30

4
❤️Здравейте) Казвам се Джулия, на 23 години съм) Амбициозен 18+ еро модел) Харесва ми да правя голи снимки) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id398062

2024.06.02 | 13:08

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
демек

2024.06.02 | 12:28

2
на зеленото пространство срещу гарата му се точи ножът? браво, васко, браво, другото гейче, два помияра съсипи софия.

Добави коментар

Водещи новини