Как ще се отрази на бизнеса увеличението на природния газ с 8%

  • 31 май 2024 10:13

  • 203
  • 0
Как ще се отрази на бизнеса увеличението на природния газ с 8%
© Pixabay

Увеличението на цената на природния газ с 8% няма да повлияе толкова негативно на пазара. Въпросът е друг, къде е ситуирана тази нова цена в средата на съседните пазари и конкурентите доставки. Това не е цената, на която се търгува газа в цяла България. Проблемът с дребните потребители е, че техните цени винаги са свързани с тези на обществения доставчик. Това каза Кирил Темелков, заместник председател на Българската газова асоциация при БТПП, в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Той поясни, че по-малките потребители, които са присъединени към разпределителните мрежи, получават цена, свързана с регулираната от КЕВР. По-големите потребители имат възможност да се договарят директно с различни доставчици, а там цената, при конкурентни условия, се явява с около 10 % по-ниска.

"Регулаторната среда, в която работи "Булгаргаз" е изключително остаряла, без да се смяна на регулаторния режим, няма как цената да е адекватна", посочи експертът. "Нашият бизнес се конкурира с производствата на тези, които са в нашия регион. За да бъде нашата икономика конкурентна, трябва цената на нашия газ да съответства на цената, която и другите получават", посочи Темелков.

Милена Христова, член на Управителния съвет на Българската асоциация за текстил и кожи, каза че увеличението на газа ще доведе до трудно покриване на разходите. "Цените с клиентите са договорени до края на 2024 година и няма как да преподпишем отново договорите", посочи тя. Христова уточни, че използват и различни косумативи, за които също се очаква увеличение на цените заради газа. "Оставаме без никаква печалба, дори може да се наложи да работим за загуба", заяви тя.

С колко ще поскъпне природният газ през юни?

Последвайте канала на

Десислава Станева
203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини