Учени правят домати с вкуса от детството

  • 04 март 2014 09:55

  • 2518
  • 1
Учени правят домати с вкуса от детството
© Булфото

Българските сортове домати стават хит сред градинарите. Причината е, че при тях е изолирана целулозата, която прави доматите твърди и неприятни на вкус.

Поне 30-40% повече семена са продадени до момента спрямо година по-рано. Голяма част от произведените са изкупени, каза пред в. "Преса" проф. Стойка Матушева, директор на Института по зеленчукови култури в Пловдив, който и тази година ще представи своите разработки на международното изложение "Агра" от днес до 8 март. Ще участват фирми от над 22 държави, а през 2013 г. са били 20.

Твърдостта на доматите се дължи на внедрения при селекцията ген рин. Методът се прилага основно при оранжерийните сортове, за да не омекват от топлината. Подобен зарзават може да се търкаля по щандовете две-три седмици, но на вкус е като пластмаса. В същото време институтът в Пловдив селектира основно домати за производство на открито. Сортовете за преработка са с високо съдържание на сухо вещество и на ликопин, който е известен със силното си антиоксидантно действие. Сред най-хубавите е новият хибрид "Копнеж", който става за преработка и за свежа консумация. За пюрета и сокове е подходящ "Водолей". "Яна" и "Миляна" са сред най-засажданите за прясна консумация. Все още учените изпитват сорта "Розово сърце", семена ще има на пазара през 2015 г.

Минимум 4-5 години са необходими за създаването на един сорт, обикновеният излиза 50 000 лв., а хибридният - 100 000 лв. Заради липсата на пари учените произвеждат малки количества семена, по 5-6 кг от сорт, а за един декар трябват 25 години. В страната ни от 10 години свободно влиза вносна селекция, а чуждите компании хвърлят баснословни пари за реклама. Над 90% от зеленчуците у нас сега са от чужди сортове.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2518 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
емо

2014.03.18 | 16:03

1
какво има да създават да минат по селата и да си купят готови домати пък вади семето и сади... 50 000 тия не са добре

Добави коментар

Водещи новини