В Пловдив намериха отровни домати

  • 22 ноември 2013 14:20

  • 2238
  • 1
В Пловдив намериха отровни домати
© Getty Images/Guliver

Домати с превишено количество бром е произвеждала оранжерия на територията на ТЕЦ „Север" в град Пловдив, пише marica.bg

След направена пробва е установено, че зеленчуците съдържат 3 пъти повече от допустимата норма от химичния елемент. Анализът показва, че количеството бромни йони в доматите е 154мг/кг при разрешени 50мг/кг. Проверката е извършена в централната лаборатория за химични изпитвания и контрол към Българската агенция по безопасност на храните.

Токсиколози обясниха, че бромът може да нанесе сериозни вреди на здравето. При наличие дори на ниски концентрации от бромни пари във въздуха човек получава тежко отравяне. Проблемът е, че на външен вид храни или течности с бром с нищо не подсказват, че са токсични, уточниха лекарите.

Собственикът на оранжерията, в която са произвеждани зеленчуците, Николай Вълчев, заяви, че не си обяснява причината за отровната реколта. Той допълни, че е третирал почвата с пестициди, които не съдържат бром в състава си.

От Българската агенция по безопасност на храните са наредили незабавно спиране на производството и опасната продукция.

А източникът на бром в доматите тепърва ще се изяснява. Предстоят почвени проби и проследяване с какви пестициди са пръскани зеленчуците. Според специалисти от катедра "Екология" към Аграрния университет в Пловдив разпадът на елемента бром в почвата е между 3 и 5 години. Това потвърди и проф. Стойка Машева, директор на Института по зеленчукови култури "Марица" в Пловдив. Тя е на мнение, че след обгазяване с метилбромид (който съдържа бром, но е забранен за употреба в Европа през 2004 г.) преди толкова години в почвата може да има само следи от бром, но не и завишени норми, както в случая.

Последвайте канала на

2238 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.11.23 | 09:56

1
Колкото помия и отровна храна има давайте!Бедния народ всичко консумира стига да е на ниска цена

Добави коментар

Водещи новини