Слънцето изригна най-мощно от две години

  • 25 февруари 2014 13:44

  • 3275
  • 0
Слънцето изригна най-мощно от две години
©

Екстремно мощно рентгеново изригване беше отбелязано на Слънцето сутринта във вторник, но магнитна буря не се очаква, съобщава представител на Института за приложна геофизика Росхидромет пред РИА Новости.

Според него изригването от клас Х5 е регистрирано в 2:50 часа българско време в една от активните области в източния край на Слънцето. То е най-мощното от март 2012 година, когато на Слънцето е имало изригване от клас X6,3, пише "Новинар".

"Това е едно от най-мощните изригвани в сегашния слънчев цикъл, тоест за последните 11 години. Но неговият източник се намира до източния край на Слънцето, затова изхвърлената при изригването плазма няма да засегне Земята, магнитни смущения и нарастване на потока протони не се очакват", допълнили от Росхидромет.

Слънчевите изригвания, в зависимост от мощността на рентгеновото излъчване, се делят на пет класа – A, B, C, M и X. Минималният клас A0,0 съответства на мощност на излъчването 10 нановата на квадратен метър на орбита на Земята. При преминаването към следващата буква мощността се увеличава 10 пъти. Изригванията обикновено се съпровождат с изхвърляне на слънчева плазма, която, достигайки Земята, може да провокира магнитни бури.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини