-
13 февруари 2014 07:14
- 1873
- 1
Водното съдържание на няколко вида шунка, изследвани от асоциация „Активни потребители”, е изключително високо, като показателят се е движил между 74 и 77 на сто. Това сочат предварителните данни от изследването, направено по поръчка на потребителската организация, пише „Монитор“.
В крайна сметка обаче никъде няма ориентир какво трябва да бъде съдържанието на течности и производителите на практика могат да добавят колкото си искат вода, каза Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциацията. Той смята, че у нас може да има доброволен стандарт и за този продукт, за да се ориентират купувачите добре какво слагат в кошницата си. В Щатите и Великобритания има три вида шунка, като разграничението се прави чрез наименованието в зависимост от водното съдържание, даде пример Николов. Според него и българският потребител, и българският производител ще спечелят, ако се направи такъв стандарт.
Всяка компания, произвеждаща шунка у нас, сама прави техническата си документация, в която се упоменава и водното съдържание, уточни д-р Румен Караманов, член на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България.
При производството на шунка се прави т.нар. „овкусяване” на месото и се влагат добавките, които са регламентирани в Наредба №8 на агенцията по храните. В нея строго е регламентирано процентното участието на всяка добавка. Влагането на вода в този случай обаче е неизбежно, защото при овкусяването добавките се вкарват в продуктите в разтворено състояние. Затова опасността прекаляването с течностите е въпрос на самоконтрол и съзнание на всеки един производител, който ползва добавките, независимо от това дали е шунка или друг продукт, казва експертът по храните. Контролният орган трябва да провери техническата документация на всеки един производител, какъв процент водно съдържание е заложено и дали това се изпълнява.
При шунката рандеманът може да достигне 50%.
От килограм месо опитният производител може да направи кило и половина деликатес. Според специалиста в този случай трябва да се работи както при пилешкото месо, където беше ограничено допълнителното добавяне на вода. Европейският регламент 543 ограничава водното съдържание, но разрешава овкусяването на месото. Това обаче е вратичката, през която може да се добавя течност и да се вдига теглото на продуктите. Никой не отчита, че овкусителите се вкарват с течност и така водното съдържание става изключително високо.
Подобен проблем съществува и с пресните меса у нас. Голяма част от тях влизат във веригите и се продават като пресни меса, но всъщност при тях има намеса и водното съдържание е повишено заради употребата на консерванти и хранителни добавки. Всяко третирано месо обаче трябва да се определя като полуфабрикат и няма място на щанда за пресни меса, категоричен е д-р Караманов.
Последвайте канала на
Свързани новини
Илиан Илиев: Ще има няколко промени, трябва да сме агресивни
Италия надви Белгия с дебютен гол и се класира за елиминациите на Лигата на нациите
Англия взе реванш от Гърция и излезе на върха, Къртис Джоунс с мечтан дебют
Изумителен вратар отчая "петлите" на полупразния "Стад дьо Франс"
Десподов: Нямам проблем да оставя топката и друг да изпълнява дузпа
Този път Везенков не сбърка от фала и донесе пета поредна победа на Олимпиакос в Евролигата
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Слънцето пробива
15 ноември 202406:09
Най-мощният енергиен ден на месеца
15 ноември 202406:04
Божидар Божанов: ГЕРБ изглеждат дезориентирани, отказват да направят разговор за правителство
14 ноември 202418:41
Станислав Анастасов от "ДПС-Ново начало": Изборите бяха честни
14 ноември 202418:08
СГС отхвърли молба на Биршен Ибрямова за запазване на името "Алианс за права и свободи"
14 ноември 202419:38
Психиатърът д-р Николай Михайлов: Невъзможно е Борисов да подпише декларацията за санитарния кордон
14 ноември 202418:49
ГДБОП задържа двама на паркинг в София, докато си предават 17 кг кокаин
14 ноември 202418:54
Почина единият от шофьорите от катастрофата край Мусина
14 ноември 202419:10
Одеса отново е атакувана с дронове, в града отекна силен взрив
14 ноември 202422:42
2015.06.17 | 15:57