-
13 февруари 2014 07:14
- 1865
- 1
Водното съдържание на няколко вида шунка, изследвани от асоциация „Активни потребители”, е изключително високо, като показателят се е движил между 74 и 77 на сто. Това сочат предварителните данни от изследването, направено по поръчка на потребителската организация, пише „Монитор“.
В крайна сметка обаче никъде няма ориентир какво трябва да бъде съдържанието на течности и производителите на практика могат да добавят колкото си искат вода, каза Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциацията. Той смята, че у нас може да има доброволен стандарт и за този продукт, за да се ориентират купувачите добре какво слагат в кошницата си. В Щатите и Великобритания има три вида шунка, като разграничението се прави чрез наименованието в зависимост от водното съдържание, даде пример Николов. Според него и българският потребител, и българският производител ще спечелят, ако се направи такъв стандарт.
Всяка компания, произвеждаща шунка у нас, сама прави техническата си документация, в която се упоменава и водното съдържание, уточни д-р Румен Караманов, член на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България.
При производството на шунка се прави т.нар. „овкусяване” на месото и се влагат добавките, които са регламентирани в Наредба №8 на агенцията по храните. В нея строго е регламентирано процентното участието на всяка добавка. Влагането на вода в този случай обаче е неизбежно, защото при овкусяването добавките се вкарват в продуктите в разтворено състояние. Затова опасността прекаляването с течностите е въпрос на самоконтрол и съзнание на всеки един производител, който ползва добавките, независимо от това дали е шунка или друг продукт, казва експертът по храните. Контролният орган трябва да провери техническата документация на всеки един производител, какъв процент водно съдържание е заложено и дали това се изпълнява.
При шунката рандеманът може да достигне 50%.
От килограм месо опитният производител може да направи кило и половина деликатес. Според специалиста в този случай трябва да се работи както при пилешкото месо, където беше ограничено допълнителното добавяне на вода. Европейският регламент 543 ограничава водното съдържание, но разрешава овкусяването на месото. Това обаче е вратичката, през която може да се добавя течност и да се вдига теглото на продуктите. Никой не отчита, че овкусителите се вкарват с течност и така водното съдържание става изключително високо.
Подобен проблем съществува и с пресните меса у нас. Голяма част от тях влизат във веригите и се продават като пресни меса, но всъщност при тях има намеса и водното съдържание е повишено заради употребата на консерванти и хранителни добавки. Всяко третирано месо обаче трябва да се определя като полуфабрикат и няма място на щанда за пресни меса, категоричен е д-р Караманов.
Последвайте канала на
Свързани новини
Испания нокаутира Хърватия за начало на Евро 2024
Нападател на Лудогорец даде тон за успеха на Швейцария над Унгария
Италия – Албания, съставите
Историческо! Efbet Лига с първи гол на европейско първенство
България завърши Лигата на нациите с драматична победа
ЦСКА - София започна подготовка с един нов и много юноши
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Започна конференцията за мир в Украйна
15 юни 202420:04
Зеленски: Планът за действие ще бъде предаден на Русия, за да се отчете краят на войната
15 юни 202420:29
Австрийският канцлер Карл Нехамер зове страните от Глобалния юг: Трябва да се включите към призивите за мир!
15 юни 202421:06
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис: Заставаме на страната на Украйна не от милосърдие - това е в наш стратегически интерес
15 юни 202421:27
Фандъкова и Караянчева се завръщат в парламента, Етиен Леви влиза с „Величие“
15 юни 202420:39
Николай Марков не иска да се хвъря "гол в банята", от "Величие" ще изслушат ГЕРБ
15 юни 202420:22
Киро Брейка: Аз вкарах "Величие" в парламента, значи - аз съм американското посолство
15 юни 202420:14
Марго Мартин - едно от силните и красиви оръжия на Доналд Тръмп
15 юни 202418:39
Майли Сайръс: Предпочитам да се движа с хора, които не са известни - търся качество, а не количество
15 юни 202418:27
2015.06.17 | 15:57