-
13 февруари 2014 07:14
- 1865
- 1
Водното съдържание на няколко вида шунка, изследвани от асоциация „Активни потребители”, е изключително високо, като показателят се е движил между 74 и 77 на сто. Това сочат предварителните данни от изследването, направено по поръчка на потребителската организация, пише „Монитор“.
В крайна сметка обаче никъде няма ориентир какво трябва да бъде съдържанието на течности и производителите на практика могат да добавят колкото си искат вода, каза Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциацията. Той смята, че у нас може да има доброволен стандарт и за този продукт, за да се ориентират купувачите добре какво слагат в кошницата си. В Щатите и Великобритания има три вида шунка, като разграничението се прави чрез наименованието в зависимост от водното съдържание, даде пример Николов. Според него и българският потребител, и българският производител ще спечелят, ако се направи такъв стандарт.
Всяка компания, произвеждаща шунка у нас, сама прави техническата си документация, в която се упоменава и водното съдържание, уточни д-р Румен Караманов, член на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България.
При производството на шунка се прави т.нар. „овкусяване” на месото и се влагат добавките, които са регламентирани в Наредба №8 на агенцията по храните. В нея строго е регламентирано процентното участието на всяка добавка. Влагането на вода в този случай обаче е неизбежно, защото при овкусяването добавките се вкарват в продуктите в разтворено състояние. Затова опасността прекаляването с течностите е въпрос на самоконтрол и съзнание на всеки един производител, който ползва добавките, независимо от това дали е шунка или друг продукт, казва експертът по храните. Контролният орган трябва да провери техническата документация на всеки един производител, какъв процент водно съдържание е заложено и дали това се изпълнява.
При шунката рандеманът може да достигне 50%.
От килограм месо опитният производител може да направи кило и половина деликатес. Според специалиста в този случай трябва да се работи както при пилешкото месо, където беше ограничено допълнителното добавяне на вода. Европейският регламент 543 ограничава водното съдържание, но разрешава овкусяването на месото. Това обаче е вратичката, през която може да се добавя течност и да се вдига теглото на продуктите. Никой не отчита, че овкусителите се вкарват с течност и така водното съдържание става изключително високо.
Подобен проблем съществува и с пресните меса у нас. Голяма част от тях влизат във веригите и се продават като пресни меса, но всъщност при тях има намеса и водното съдържание е повишено заради употребата на консерванти и хранителни добавки. Всяко третирано месо обаче трябва да се определя като полуфабрикат и няма място на щанда за пресни меса, категоричен е д-р Караманов.
Последвайте канала на
Свързани новини
“Трите лъва” се готвят да стигнат до края, но за начало трябва да прескочат балканско препятствие
Има ли сили Словения да изненада амбицираните датчани?
Отсъствието на Левандовски дава още по-голямо предимство на Нидерландия срещу Полша
Лудогорец се подсили с халф от Ередивизи
Шампионът Италия направи успешен старт въпреки ранен шок
Испания нокаутира Хърватия за начало на Евро 2024
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Западните лидери разкритикуваха условията на Русия за мир в Украйна
16 юни 202407:00
250 000 протестираха срещу крайната десница във Франция
16 юни 202406:48
Стрелба във воден парк в САЩ, най-малко 10 души са ранени
16 юни 202406:44
Горски пожар край Лос Анджелис
16 юни 202406:28
"Парад на равнопоставеността" във Варшава събра 20 000 демонстранти
16 юни 202406:31
Интензивен трафик за товарни автомобили на някои от граничните пунктове с Румъния
16 юни 202406:54
Президентът поздрави мюсюлманите по случай Курбан Байрам
16 юни 202408:23
Цената на черешите по тържищата стигна 3,43 лева за килограм
16 юни 202406:23
Топла и слънчева неделя
16 юни 202406:02
2015.06.17 | 15:57