Сергей Станишев: БСП има свои идеи и виждания за начина на функциониране на медиите

  • 15 октомври 2013 14:09

  • 5149
  • 31
Сергей Станишев: БСП има свои идеи и виждания за начина на функциониране на медиите
©

Беззаконията и безобразията на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов и на Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа ощетяват българската държава. Днес излезе в публичното пространство решението на съда по правата на човека в Страсбург по случая с депутата от БСП Борислав Гуцанов. В решението на Европейския съд се акцентира върху беззаконията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Семейството на г-н Гуцанов пострада от полицейското насилие на МВР и сега Българската държава е осъдена да плати 40 милиона. Г-н Цветанов трябва да поеме тази глоба, според мен. Това каза на пресконференция на БСП лидерът на партията Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

„Спомняте си също шумните знакови дела, които бяха провеждани от МВР по времето на ГЕРБ в предишния мандат - с много шум, фанфари и обвинения, както и необосновано полицейско насилие”, добави той.

„Нарушен е при делото на Гуцанов чл.3 от Европейската конвенция за защита на правата на човека, забраняваща нечовешко и унизително отношение спрямо човека. Не знам дали си спомняте кадрите, които бяха широко тиражирани и показвани по време на управлението на ГЕРБ, когато „качулки” нахлуха в дома на Борислав Гуцанов, малки деца бяха заплашвани, бяха в тежък стрес от тази показна операция, коментира Станишев.

Според съда е нарушен и чл. 8, гарантиращ неприкосновеността на жилището, личния и семеен живот, поясни той. Със задържането и домашния арест са нарушени и други членове, отнасящи се до правото на свобода и сигурност. С решението се акцентира особено на изявленията на бившия вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, в които той с категоричност обявява виновността на г-н Гуцанов, каза още той.

„Днес българската държава и всички данъкоплатци имаме дял в тези 40 000 евро, които трябва да се платят на г-н Гуцанов и семейството му. Бих препоръчал г-н Цветанов, който беше категоричен тогава, да поеме този разход на държавата, може да продаде един от апартаментите си като жест към държавата. Според решението на съда в Страсбург следва автоматично българската прокуратура да провери и образува наказателно производство кой и защо е наредил тази акция и да понесе наказателна отговорност за това”, изтъкна Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

Знаете, че и съдът в Страсбург осъди България с решение за скандалната акция на МВР при убийството на Борис Тодор Димов Тодоров-Чакъра, ръководена лично през 2003 г. от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Тогава този човек почина вследствие на обстрел с гранатомети от спецполицаи, след като се беше барикадирал в собствената си къща в Харманли. Тогава европейските магистрати присъдиха 50 000 евро обезщетение за нанесени вреди от държавата. Това са два примера за лични беззакония и лични действия на г-н Борисов и на г-н Цветанов, които ощетяват и българската държава, каза Станишев.

"БСП има свои идеи и виждания за начина на функциониране на българските медии, за да има прозрачност, ясни правила, коректност, а не манипулация. Очевидно България се нуждае от законова уредба за подредбата на медиите, ограничаване на присъствието на офшорни компании и по отношение на собствеността в българските медии", заяви своето мнение Станишев по отношение на предстоящ медиен закон.

"За да се постигне максимално приемливи текстове в закона, трябва да има широка дискусия, трябва да има прозрачност, ясни правила по отношение на истинноста, но това трябва да стане в процес на диалог. БСП подкрепя ограничаването на ролята на офшорните компании в медиите и в другите сектори, като политиката, например", заяви той.

Правителството на Бойко Борисов е реализирало споразумение със Световната банка незаконно, в нарушение на конституцията, преди то да бъде ратифицирано от Народното събрание. Това каза още на пресконференцията на "Позитано" 20 депутатът от Коалиция за България Румен Гечев. От БСП изнесоха данни за "беззаконията и безобразията на ГЕРБ, в това число лично на Бойко Борисов и Цветан Цветанов".

Според информацията, на 26 юли миналата година тогавашното правителство се съгласява да подпише споразумение със Световната банка за консултантски услуги за разработване на иновационни програми за периода 2014-2020 г. Споразумението се подписва още същия ден. „Министерският съвет си позволява да се постави над конституцията и да реализира споразумението преди неговата ратификация. От 26 юли 2012 г. правителството и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не си правят труда да придвижат споразумението в парламента. Споразумението започва да се реализира в нарушение на конституцията и към момента са приведени почти 1 млн. лева към консултанта", разкри Гечев.

"Чак сега от 27 септември тази година правителството на Орешарски придвижва споразумението в парламента, „т.е. сега ние трябва да се опитваме да оправяме бакиите и нарушението на конституцията от миналата година", коментира още социалистът. „Следва да се има предвид, че ако България нямаше полза от такова сътрудничество, правителството трябваше да ревизира и да не предлага подобна ратификация. Това лоби, и експертен капацитет, който получаваме от международните финансови институции, е гаранция за доверието, което получаваме по отношение на европейските фондове", подчерта Горанов. Бившият икономическият министър Делян Добрев пък е категричен, че „изказването на БСП, ако не беше трагично, щеше да е изключително смешно".

„Има няколко споразумения. Едното е рамково споразумение от 2012 година между Министерския съвет и Световната банка. То е ратифицирано от Народното събрание. Посочено е, че допълнително ще бъдат включени договори между министерства и банката. При споразумението между Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Световната банка се позволява да бъде сключено без допълнителното му ратифициране от парламента. Има и писма от Европейската комисия които посочват, че България следва да подпише споразумения с Европейската инвестиционна банка, Световната банка, за да се подготви за следващия програмен период", обясни Добрев.

"Ние като парламентарна група ще направим всичко възможно да има присъствие в пленарната зала. Политиката на ГЕРБ цели само едно - дискредитация на българския парламент, неговото дестабилизиране и обезсмисляне в очите на българските граждани, коментира той. По думите му ГЕРБ са слаби в дебатите и затова използват процедурни хватки. Стремят се да девалвират и инструмента вот на недоверие, каза Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

"С един бюджет не можем да решим всички проблеми, но ще търсим максимален вариант да помогнем на повече хора", завърши Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5149 31

Свързани новини

Коментари 31

Добави коментар
Паток

2013.10.16 | 19:03

31
Станишев добре подкара утайките в държавата... Боко, Цоко... един по един да изчезват.
Спам

2013.10.16 | 19:03

30
“Правителството на ГЕРБ се грижеше повече за удържане на властта и за публичния си образ, отколкото за ефективно управление на страната. Бях в България точно преди последните избори и бях смаян от размера на политическото сплашване и от контрола над медиите, упражняван от правителството на Борисов”, заяви бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю. "Вашингтон признава всяко законно правителство на България, избрано от народа в демократичен процес."
НАЦИОНАЛ----------ПЕДЕРАСТ (АТАКИСТ)

2013.10.16 | 09:34

25
Ордата Атака се е изнесла към Виена !!! Тази вечер се очаква каруцарско напиване и цървулски веселби !!! Утре Австрийската телевизия ще излъчи репортажи от погрома след напиването на "депутатите " от умрялата партийка !!!!
ауууу това болеше

2013.10.16 | 19:03

29
мразиш ли ниииии защо така беееее...а да щях да забравя уволнихме тиквоча ха ах ХАхахаХаХ
Пидал

2013.10.16 | 19:03

28
Станишев поне има позиция и се изказва мъжката. За разлика от фурнаджииската лопата от Банки.

2013.10.16 | 19:01

27
Tozi prostak e spezalist samo v edno - intrigi i manipulazii. 6te dokara vsi4ki do prosiq i 6te iz4ezne kroti4ko ... nadqvam se v Kitai, pri nai-golemite demagozi
Maslko vi e

2013.10.16 | 18:58

26
Малко ви е било червени БОКЛУЦИ !

2013.10.16 | 09:08

24
Червените курвета са получили заповед да коментират идиотщините на серГЕЙЧО , за да се почувства значим поне в очите на червената паплач !!!

2013.10.16 | 09:08

23
Червените курвета са получили заповед да коментират идиотщините на серГЕЙЧО , за да се почувства значим поне в очите на червената паплач !!!

2013.10.16 | 09:08

22
Станишев,подай оставка заедно с правителството. Не се страхувай. Няма нищо страшно,все пак живота продължава.Имаш прекрасна дипломна работа с прекрасна тема.
лили

2013.10.15 | 22:36

5
Kой е мърша ,бе ?!?! Поне Станишев говори много по-умно от оная тъпа тиква
тъп екстаз?.............

2013.10.16 | 09:08

21
"Тъпата тиква" ти го натресе и се чувстваш омерзена , как ще се почувстваш когато Станишев ти го натресе "умно"?-дали ще изпаднеш в екстаз или ще запееш друга песен?-щото българина обикновено така постъпва...............

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини