Наръчник за млекопроизводители учи наши и сръбски фермери

  • 17 май 2013 14:35

  • 1465
  • 0
Наръчник за млекопроизводители учи наши и сръбски фермери
©

Наръчник за млекопроизводители и фермери на български, сръбски и английски език е издала фондация "Д-р Стамен Григоров". Това съобщи управителят на фондацията Юлия Григорова, предаде БТА. В книжката са представени европейските изисквания към млекопроизводителите, начини за домашно приготвяне на кисели млека, както и норми за хигиена на млякото и неговите производни.

Наръчникът е изготвен по европейска програма за трансгранично сътрудничество "България - Сърбия", предназначена за млекопроизводители и фермери от двете страни на границата.

През последните три дни на май паралелно ще се обучават по 20 фермери в Трън и Ниш за увеличаване на капацитета и възможностите за работа на млекопроизводители и фермери втора и четвърта категория, които не могат да ползват европейски програми. След приключване на обучението курсистите ще обменят опит във ферми и млекопреработвателни предприятия край Сурдулица, Димитровград, Ниш, Трън, Кюстендил, Брезник и др.

Месец по-късно те ще представят собствена продукция на Фестивала на киселото мляко, който ще се проведе в Трън. Той е посветен на откривателя на пръчковидната млечнокисела бактерия д-р Стамен Григоров, който е родом от трънското село Студен извор.

Едноименната фондация е учредена от наследници на прочутия българин.

През октомври българските фермери ще гостуват в Ниш на празник на сиренето, организиран от сръбския клъстър "Сирене юг", който партнира на фондация "Д-р Стамен Григоров".

Последвайте канала на

1465 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини