Българското сирене се прави с евтино унгарско мляко

  • 22 април 2013 07:15

  • 3016
  • 6
Българското сирене се прави с евтино унгарско мляко
©

Един от най-българските продукти - сиренето, се прави основно от унгарско мляко. Ниската цена на вносната суровина кара все повече родни производителите да прибягват до нея, алармират фермери, цитирани от Стандарт.

Освен от Унгария евтино мляко се вкарва и от Германия. Цената на българската суровина пък се срива главоломно, съобщи Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България.

В момента литър мляко от ферма първа категория се изкупува по 55 ст., съобщи той. Това е далеч под себестойността на продукта, каза Синапов. Мандрите обаче изобщо не се натискат за родната суровина, защото чуждата им излиза далеч по-евтино. Причината е, че както в Германия, така и в Унгария млекопроизводството се субсидира при това със сериозни суми, обясни Синапов. Така фермерите могат да си позволят да продават литър мляко на далеч по-ниски от нашите цени. В същото време производството там е много по-голямо, което допълнително сваля себестойността.

Отмяната на наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти от тричленния състав на Върховния административен съд съвсем попари надеждите за по-добро бъдеще на фермерите ни. Веднага след решението цените на млякото ни се сринаха, макар че кравите не ядат по-малко и фуражите не са поевтинели, обясняват стопаните. Държавата реши да обжалва решението на ВАС за отмяна на наредбата и докато тече процедурата, наредбата ще остане в сила. Но фермерите се надяват ВАС да запази наредбата за сиренето от чисто мляко, за да се купува продукцията им.

Последвайте канала на

Novini.bg
3016 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ

2013.06.04 | 14:31

6
ЕТО ЗАРАДИ ТОВА НИКОГА НЯМА ДА СИ КУПЯ БЪЛГАРСКА ПРОДУКЦИЯ..ПОСЛЕ ДА НЕ МИ РЕВАТ И ДА МИ СЕ ПРАВЯТ НА ЖЕРТВИ..АЛЧНИ ГАНЬОВСКИ РОБОВЛАДЕЛЦИ ЕКСПЛОТАТОРИ..МАЛЪК И СРЕДЕН БИЗНЕС ЛИ???? САМО КУРШУМИ ЗА ВАС ИЗРОДИ
toto3

2013.04.24 | 21:18

5
Ако ти беше производител и разсъждаваше като такъв ,а не като консуматор,дали щеше да мислиш и говориш така?
LAPAI.lapai!

2013.04.24 | 16:32

4
Мъж от американския щат Юта откри хамбургер, който е купил от веригата ресторанти McDonalds. И не само това. 14 години по-късно сандвичът изглежда по същия начин както в деня, в който е бил закупен, предаде Daily Mail.-----Ето това ни докара демокрацията и у нас.После се чудите,защо има инфаркти на 40 г,защо не можете да се онождате и оплождате,защо децата ви имат ",паласки",още на10 години.Защо българина,от най-здравия и дълголетен ген на Балканите и в света,отиде на последно място.Ами не се чудете!

2013.04.24 | 15:17

3
До 1989 година имаме 9.5 МИЛИОНА дка изкуствено поливна площ.По декар поливни площи,по мелиоративни мащаби на изпълнение и подръжка сме били на ПЪРВО МЯСТО В ЕВРОПА!-това са сухи факти-лесно е да се провери.Сега ми откривате колелото.Комасация-ами това са площите на бившите държавни АПК(аграрно промишлен комплекс).Раздробихте земята(разчитайки на прословутата лакомия на ганъовеца за земя)все едно сме през 30-те години на миналото.Сега се усетихте,че с мотика и рало не става,защото европата ни залива със субсидиран боклук.Късно е либе....Кой ще ви разреши безконтролно производство,кой?Нали с пустия мерак да ни приемат(пак с тънката ганъовска сметка---лелее,сега че изнасям домате и компир направо за доларе),такива като хубавотоНаде,Паси и Куневица ви забиха такива подмолни клаузи,че и хабер си нямате.Квоти,технологии производствен процес,това е само върха на айсберга.Абе ГАНЪО,там от както съществуват като държавност,все са капиталисти.Къде си тръгнал с потурите,да им налагаш и искаш?Тук е територия-не държава.
toto3

2013.04.23 | 16:03

2
Ееех...Жална ни майка...
ани

2013.04.23 | 16:03

1
Мляко от Унгария,месо от Ирландия, картофи от Израел - е то кое е Българско - май само водата

Добави коментар

Водещи новини