Продават опасни козунаци

  • 26 април 2013 06:11

  • 5389
  • 5
Продават опасни козунаци
©

Козунаците, приготвени с подсладителя ацесулфин, са опасни за здравето. Тази добавка често води до нервни разстройства при децата, чревни проблеми при хора с по-чувствителен стомах, освен това предизвиква алергии и дерматологични обриви, съобщи председателят на регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев, цитиран от "Монитор".

За Великден на пазара в морската столица ще се появят над половин милион евтини козунаци на цената на една кифла, които обаче са с опасни съставки, вредни за здравето, предупреждава още Бонев. По достигналата до него информация цената на сладките ментета ще е 1,20-1,30 лв. за 400 грама. За разлика от традиционните бабини рецепти, печалбарският празничен тестен сладкиш ще бъде забъркан не от яйца, брашно, мляко, захар и маргарин, а от микс, пълен с рискови за здравето подсладители и оцветители, обясни специалистът. Това са около 10% натурални и химични субстанции, добавени към брашното, от което се получава козуначеният микс.

Излиза до 50% по-евтино от традиционния, но не е препоръчителен. Появата на опасните съставки специалистът обясни пък с това, че за разлика от миналата година сега влагането им в празничния сладкиш е разрешено, тъй като той не се числи вече към хлебните изделия, а към групата на печивата. Реално, ако е приготвен с микс, козунакът менте не може да бъде различен по външен вид, както и по вътрешна структура и аромат. Цената му за 400 грама обаче не трябва да е над 1,50 лв., а на истинския започва от 2,50 до 3,20 лв., в зависимост от това дали е обикновен, или е с пълнеж от локум, бадеми, шоколад и други, поясни Бонев. При големите козунаци, истинските са по 5 и 6 лева, а ментетата са близо два пъти по-евтини. Освен по цената потребителите могат да се ориентират дали купуват менте или истински козунак и по етикета, на който задължително трябва да бъдат изписани всички съставки, които са вложени в производството.

Последвайте канала на

5389 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Българин

2014.11.29 | 08:35

5
Това се получава ,защото в България всички цени са спеколативно високи. Като се започне от храните,жилищата и си стигне до важни операции( как може операция в САЩ да струва 1100 долара при по-голям стандарт,а в България същата струва 5500). До кога ще продължава американският план за геноцид на Българите.
bat pan4o

2013.05.08 | 18:26

4
АБЕ АЗ КАКВО ТИ Е ВИНОВЕН ЧОВЕКА ЧЕ ТИ Е НАДНИЦАТА 13ЛВ-ЗА ТОВА Е ВИНОВНА ОЛИГАРХИЯТА И РАБОТОДАТЕЛЯ ТИ.ИВО ТИ КАЗВА ИСТИНАТА-НЯМА КАК ЗА 1.50ЛВ ДА НЕ Е НАХАКАН С ОТРОВИ КОЗУНАКА.МИ ТО ЕДИН ХУБАВ БЮРЕК СЬС СИРЕНЕ ВЬРВИ 1.2ОЛВ А В КОЗУНАКА ИМА ЯИЦА ,СТАФИДИ ,БРАШНО,ЗАХАР,ПРОИЗВОДСВЕНИ РАЗХОДИ-ТОК,РАБОТНА СИЛА,ТРАНСПОРТ И Т.Н.ПРОБЛЕМА Е ДРУГАДЕ ЗАПЛАТИТЕ 23 ГОДИНИ ПРЕХОД СЕ ОСЛУШВАТ ДА ГИ ИЗРАВНЯВАТ С ЕВРОПЕИСКИТЕ А ЦЕНИТЕ СТАНАХА ЕВРОПЕИСКИ-ТУИ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО БУНТОВЕ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА.НЕКА СИ ПРАВЯТ ИЗБОРИ -ТУИ НЕ РЕШАВА ПРОБЛЕМА-ЩЕ ИМА РЕВОЛЮЦИЯ

2013.05.05 | 21:49

3
Г-н Бонев, само да попитам??? Тези с по 13 лв надница на ден от кой козунак да си купим??? От 5-8 лв. или 1.30-1.50 лв ??? Или простолюдието няма да яде козунак? Срамно било за вас и за производителите???То и за нас е срамно да работим за тези пари и деца да гледаме ама и ние ядем козунак на Великден!!!
ДО 1

2013.05.02 | 22:01

2
Напълно разбирам, че в условията на тежката икономическа ситуация може да нямате пари за качествен козунак, но като няма - по-добре никакъв. Срамно е ако за децата си купуваш боклуците от 1.30-1.50 ! Просто е срамно !

2013.04.29 | 20:01

1
КАКВО ИСКАТЕ ОТ МЕН БЕ, КАКВО КАТО СЪМ ЯЛ ТОЗИ КОЗУНАК, НИЩО МИ НЯМА, БОЙ ИСКАТЕ ЛИ, А БЕ А БЕ А БЕ КАКВО ИСКАТЕ, А < А< А

Добави коментар

Водещи новини