Продуктите, които подобряват настроението

  • 23 януари 2013 11:13

  • 1516
  • 1
Продуктите, които подобряват настроението
©

Храната, която консумираме, влияе върху нивата на хормоните, енергията и химията на мозъка ни, пише "МениджърНюз".

Като цяло, ако не се храним здравословно, това може да застраши и представянето ни в леглото. Вече ви представихме кои са продуктите, които могат да ни развалят настроението.

Днес ще ви разкрием някои от храните, които могат да ви подобрят настроението, пишат от сп. "Обекти".

Овесени ядки


Овесените ядки могат да ви помогнат, ако се чувствате раздразнени и нервни. Те са богати на фибри, които спомагат за стабилизиране нивата на кръвната захар, като забавят усвояването на захарта в кръвта.

Овесените ядки са също така и добро решение по време на диета, защото разтворимите фибри, които съдържат овесените ядки формират гел, който забавя изпразването на стомаха, така че да огладнявате по-бавно.

Други храни, които са богат на разтворими фибри са: боб, грах, ечемик, цитрусови плодове, ягоди и ябълки.

Орехи

Орехите отдавна са известни като „храна за мозъка”, допълвано от тяхната специфична форма – точно като на мозъка. Но вече знаем, че орехите са и източник на полезните омега-3 мастни киселини. Този тип мазнини е необходим на мозъчните клетки и повдигащите настроението нервни образования да функционират подобаващо и по възможност да помогнат на хора с депресии.

Други храни, богати на омега-3 са: сьомга, сардини, ленено семе.

Чай

Въпреки, че кофеинът по принцип може да доведе до по-позитивно настроение и да подобри тонуса ви, при него границата е много тънка. Твърде голямото количество кофеин може да ви направи зависими и нервни, раздразнителни, хиперчувствителни или да предизвикат главоболие.

Сьомга


Проучванията през последната година показват, че витамин D спомага за повишаване на нивото на серотонин. Ние осигуряваме витамин D на нашия организъм най-вече чрез излагане на слънчева светлина и в по-малка степен чрез храна.

Но последни проучвания разкриват, че излагането на слънце в месеците от ноември до февруари не осигурява производството на нужните количества витамин D на кожата.

Вмести риба тон за сандвича си, опитайте като алтернатива сьомга. По-добре изберете сьомга, която е във водна среда (тя е по-ниско калорична), а не в мазнина.

Леща


Като част от семейство бобови растения лещата е отличен източник на фолиева киселина и витамин В, които са важен елемент за доброто настроение и правилното нервно функциониране на мозъка. Ниските нива на фолиева киселина се свързват с депресия. Проучване на Харвард е показало, че 38% от депресираните жени имат дефицит на фолиева киселина.

Въпреки, че изследователи все още не разбират напълно връзката недостига на фолиева киселина изглежда намалява метаболизма на невротрансмитерите, серотонин, допамин, норадреналин, които оказват влияние върху настроението.

Купа сготвена леща осигурява 90% от препоръчителната дневна доза на фолиева киселина. Другото голямо предимство е, че тази храна съдържа протеини и фибри, които стабилизират нивата на кръвната захар.

Други източници на фолиева киселина са: подобрени зърнени закуски, зелени зеленчуци като например спанак и броколи, черен дроб, боб.

Черен шоколад

Всеки от нас се нуждае от: триптофан – аминокиселина, използвана от организма за синтезиране на серотонин, веществото на доброто настроение; и фенилетиламин – който отделя организма ни в моменти на щастие и силни емоции.

Черният шоколад спомага за произвеждането и на двете вещества, благодарение на които се чувстваме по-добре.

Люти чушки

Лютите чушки съдържат капсаицин. Това е химически елемент, който предизвиква отделянето на ендорфини в мозъка, а ендорфините създават чувството на еуфория. Лютите чушки също така потискат болката.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1516 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ggg

2013.03.10 | 18:00

1
Пропуснали сте алкохола

Добави коментар

Водещи новини