КНСБ: Няма изплатени аванси и заплати във ВМЗ-Сопот

  • 22 януари 2013 15:23

  • 887
  • 1
КНСБ: Няма изплатени аванси и заплати във ВМЗ-Сопот
©

Двадесети ден продължават ефективните стачни действия на оръжейниците от „ВМЗ“ ЕАД – Сопот. Независимо от поетия ангажимент пред министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: и министъра на труда и социалната политика Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко на 16 януари 2013 г., изпълнителният директор Иван Стоенчев излъга, че в петък или в понеделник (21.01.2013 г.) ще бъдат изплатени заплатата за месец октомври и авансът за месец ноември, пише на сайта си КНСБ.

До 12.00 ч. днес няма извършени плащания по дължимите вече приблизително 2,5 млн. лв. за работни заплати на оръжейниците от „ВМЗ” ЕАД.

На синдикатите не бе предоставена Оздравителна програма, а Покана за преговори за предстоящи уволнения в предприятието и допълнителна информация за оптимизиране на дейността във „ВМЗ” ЕАД. Експертите на централата и на синдикалната организация на КНСБ във „ВМЗ” ЕАД правят анализ на подадената информация, която не е съобразена с писменото искане на синдикатите, отправено до изпълнителния директор Иван Стоенчев, до 17:00 ч. вчера „да бъде предоставена информация за Оздравителна програма, а не само за съкращения”. В информацията на изпълнителния директор е направено предложение да бъдат съкратени 900 работници и служители от оръжейницата, пишат още от синдиката.

На свое заседание вчера Изпълнителният комитет на КНСБ призова синдикалните си структури за морална подкрепа и синдикална солидарност към Вазовските машиностроители, които не желаят социални помощи и подаяния, а заработените си трудови възнаграждения.

На 24 януари в 8:30 ч. започват формално преговори във ВМЗ-Сопот между ръководството на предприятието и работещите. Според КНСБ преговорите трябва да продължат на по-високо ниво, с участието на синдикати и министерствата на икономиката, енергетиката и туризма, на труда и социалната политика и на отбраната.

Последвайте канала на

887 1

Коментари 1

Добави коментар
синдикалист

2013.01.22 | 16:22

1
Защо ви е оздравителна програма-това означава след време ликвидиране на завода ? Нещата са съвсем ясни - защо са отказали поръчки и заявки от Ирак ; Иран и дори и за Сирия и др.,а също и български фирми са поръчали - лагери и други части-които очакват да получат. Синдикатите не трябва постоянно да спят,а следва светкавично да реагират и организират нац. стачка !!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини