Как българите биха приели шестдневна работна седмица?

  • 05 юли 2024 14:26

  • 492
  • 2
Как българите биха приели шестдневна работна седмица?
© Novini.bg/ Canva

В опит да повиши производителността и заетостта в няколко предприятия, Гърция въведе шестдневна работна седмица. Според новото законодателство служителите на частни предприятия, които предоставят денонощни услуги, ще имат възможност да работят допълнително по два часа на ден или допълнителна осемчасова смяна.

Промяната означава, че традиционната 40-часова работна седмица може да бъде удължена до 48 часа седмично за някои предприятия. Работниците в сферата на ресторантьорството и туризма не са включени.

6-дневна работна седмицa в Гърция от 1 юли

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обясни, че мярката има за цел да подпомогне служителите, които не получават достатъчно възнаграждения за извънреден труд, както и да се преодолее проблема с недекларирания труд. Въпреки тези аргументи, синдикатите в южната ни съседка приеха "на нож" новата мярка, а някои я определиха като "варварство".

Интересното е, че това решение идва на фона на тенденциите в някои световни и европейски компании за 4-дневна работна седмица, предаде БНР.

Недоумение към действията на гръцкото правителство изрази и председателя на синдикалната организация КТ "Подкрепа" във Варна Васил Василев.

"Може би така искат да се борят със сивия сектор, но аз не мисля, че тази мярка би решила проблемите, а по-скоро би ги задълбочила", каза Василев.

Той допълни, че в България също имаа сив сектор и той е около 1/3, а също така си спомни и времето, в което в страната ни също е имало шестдневна работна седмица.

"Половината ми живот мина в онзи строй, другата половина в този. Имам някакви спомени. Моите родители работеха по шест дни в седмицата, а аз ходех на училище също шест дни", коментира Василев.

Председателят на местната структура на КТ "Подкрепа" напомни, че в момента тенденциите в Европа са за преминаване към 4-дневна работна седмица и изтъкна добрите резултати в някои компании, които са приложили това. Васил Василев каза, че ще се радва ако и в България има подобна инициатива. 

"Съмнявам се да има такава инициатива, защото виждаме всекидневно какво се случва. При нас извънредния труд не може да бъде нито компенсиран, нито платен, но си мисля, че всичко това е въпрос на организация на работа", коментира Васил Василев. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
492 2

Коментари 2

Добави коментар
Снежко Снежев

2024.07.05 | 15:30

2
Олигофрени, че то и в момента някои частни фирми са с такава работна седмица бре, тъпанари:)))!

2024.07.05 | 14:44

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини