Софиянски: Ако нямаше преход, Бойко Борисов щеше да си пази Тодор Живков

  • 17 декември 2012 20:33

  • 6563
  • 21
Софиянски: Ако нямаше преход, Бойко Борисов щеше да си пази Тодор Живков
© Булфото

Тежка ще бъде годината. В момента може би е в много дълбока криза страната и дали ще бъде по-тежка или не, е относително понятие. По-лошото е, че не се виждат перспективи. Това е проблемът, заяви в интервю за Дарик бившият кмет на София и бивш министър-председател Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра.

"Тази година примерно добрата пазарна конюнктура, не толкова реколтата, а добрата конюнктура отново даде на земеделците товара и предимството, ако мога така да се изразя, да теглят страната напред. Това е единственият успешен сектор за съжаление в момента, който пък, от друга страна, все още не можем да обърнем, а гледам, че и не се стремят да обърнем тенденцията, да не изнасяме само сурова продукция, а да потърсим и много повече преработка, задържане на повече принадена стойност в страната. Това е логиката на едно икономическо развитие. Правителството няма очевидно идеи, показа се, че последните три години всъщност нищо не се промени нито в един отрасъл ние нямаме напредък, развитие, като изключим строителството, да кажем, на магистрали, което е правилно, не е неправилно, но не е достатъчно да доведе една благоприятна икономическа тенденция в България. И затова казвам, за някои тази година може да е по-тежка, за други може да е обратното. Общият проблем на страната ни е, че не се вижда перспектива. А всички избори задържат развитието на страната, най-малкото чисто технически чуждестранните инвеститори се въздържат. А за да се изработи една сериозна инвестиция... Като преполовим годината с избори, докато се утвърди новото правителство, ами ще бъде ако не отрицателна, ще бъде нулева година за България. И най-важното е, че не прозира ясна логика какво трябва да се направи. Хаотичното мислене е характерно за целия кабинет, особено за Дянков. Ако си спомним той колко пъти излиза от кризата", посочи той.

Попитан за думите на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, че през преходът от 1989 г. насам е време на тотално разграбване на държавата чрез приватизация, Софиянски каза: "Ако нямаше преход, нямаше да има Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Това да бъде ясно. Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г щеше да си седи и да си пази Тодор Живков, ако нямаше преход, дайте да бъдем много точни. Защото той нямаше да има частната инициатива, нямаше да има частните фирми, нямаше да има тази публичност, нямаше да идва при вас в Дарик радио, защото нямаше да има Дарик радио, ако нямаше преход. Нека да гледаме нещата така, както са всъщност, реално. С всичките си недостатъци преходът постигна целите си. Дали можеше по-безболезнено да ги постигне, това е въпросът. Но че ние преведохме страната ни, ние казвам, тези, които се ангажирахме обществено с подкрепата на хората, ние преведохме страната ни от една система в друга система. И сега, когато тази система беше поднесена с всичките си предимства на две правителства - на Станишев и на Борисов, те не могат да реализират тези предимства. Мотаят се и не само това, връщат ни малко назад. Аз ви казах показателите - ДДС с ниво 2007-а година, безработица на ниво от 2004 година. Погледнете, сравнете данните. Нека кажем така - че преходът изяде децата си. Ако има някой потърпевш от прехода, това са хората, които сложиха някакви усилия, за да го има във всичките му измерения, измерението на прехода не е само приватизацията. Измеренията на прехода са много - демократичните устои на една държава, правото да гласуваш, да избираш, да бъдеш избиран. Всички тези неща са постигнати, а ги нямахме по-рано. Но те пък от друга страна в съзнанието на младите хора... Ето, моята дъщеря едната е 1987-а, на две години беше пред 1989 година, другата е 1984-а... Иди обяснявай какво е било по време на комунизма. И затова ние трябва да влезем именно в този ритъм, да забравим да говорим за прехода. Той е постигнат, да, с грешките си. Въпросът е днешните дадености как ги използваме. Затова аз днес съм недоволен от управляващите, защото съм работил на тези позиции и знам какви възможности имат. Аз съм влязъл в държавата, когато е имала 330 млн. долара резерв и инфлация над 200 процента. Сега се влиза в държавата с 10 млрд. евро фондове и 8 млрд. лв. резерв. И на четвъртата година от управлението си ти имаш по-лоши данни от тези, с които си влязъл. Днес икономически ние сме по-зле отколкото бяхме, когато това правителство пое управлението. Преходът сигурно е бил лош, но той ти оставя 10 млрд. използвай ги и покаже, че си по-добър. Не връщай страната назад. Това са измеренията на днешния ден".

Според него Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на са добри управници. "Няма какво да ги сравняваме двамата, не може двама слаби, безотговорни, безотговорни казвам в смисъл, че нямат волята да поемат отговорност хора, в момента те са двубоят. Ами тогава какво искаме да се развиваме напред, когато спорът ще е между Борисов и Станишев. Да се вземаме ние в ръце и да търсим едно по-добро решение, което минава през една сериозна, агресивна, консервативна политика, консервативна политика в смисъл на чисто икономически принципи, на повече свобода на инициативата, да се спре това тормозене, да се даде възможност на инициативните хора да стигнат те до фондовете, да усвояват. Гаранционните механизми, които бяха подготвени, още не са заработили. Аз в ЕП съм работил за тези гаранционни механизми. Сега чувам, че от Нова година ще влязат. За да може да се излезе от този завързан кръг с банковата система, която има висока ликвидност, доста средства, но не може да постигне добри механизми за финансиране, лихвените проценти са високи, тежки за това, което може България да усвоява, произвежда и съответно да изкупува, за да може да се обслужват тези кредити. Това са неща, които ако бяха в съзнанието на правителството, имаше ресурс да бъдат направени за тези три години", казва още Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6563 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
хаха

2013.03.12 | 11:55

21
тая крадлива мишки да се връща в хралупата си. неможе да говори, тръгнал да ми дава коментари. живей си с краденето и не се обаждай.
Стефанов

2013.03.12 | 11:55

20
А бе Софиянски - то ако нямаше преход,също и ти нямаше да си незаконно забогатял и заграбил толкова много пари,подкупи и имоти. Всичките тези дето се писахте за големи демократи - ходехте само по митинги и с лъжи станахте богати. Добре е, че в България още няма Народен съд.......
ехоо

2012.12.18 | 21:47

1
А трябва
Kill

2013.03.12 | 11:54

19
Тоя помияр пак нещо реши да се пробва май на светло. Скрий се в дупката си, малоумнико, защото възмездието още не те е подминало.
ффф

2013.03.12 | 11:54

18
Дори Масларова бледнее пред този жалък крадец на народна пара !
Боко Банкянски

2013.03.12 | 11:54

17
Хаа, очаквах всички герберски драскачи да се нахвърлят върху Софиянски, който не е светец, но със сигурност е 100 пъти повече за предпочитане пред тъпата, неграмотна и нагла тиква от Банкя- охрана на Тошо Правешки с инициали ББ! И понеже Софиянски е напълно прав за грабителското и некадърно управление на банкянското недоразумение, го оплювате здравата- нищо, вече ням кой да вярва, че ББ е "различния", "новия", поставилия "началото" на промяната в България- вижда се категорично, че ако има промяна, тя е само на зле, а припяването всекидневно за магистрали топли само болните фантазии на другарите от милиционер-болшевишката партия ГЕРБ!
ЕМИГРАНТ!!!

2013.03.12 | 11:52

9
НЕ ОЧАКВАХ ЧЕ СОФИЯНСКИ ЩЕ ПАДНЕ НА НИВОТО НА УКРАИНСКИЯ ГЕЙ, ДА ГОВОРИ ПРОСТОТИИ. АКО НЯМАШЕ ПРЕХОД, БОЙКО БОРИСОВ ЩЕШЕ ДА СИ БЪДЕ ПОЖАРНИКАР. ТОДОР ЖИВКОВ НЯМАШЕ ДА Е ПОДСЪДИМ, ЩЯХА ДА ГО ОХРАНЯВАТ ОТ НСО И НЯМАШЕ ДА ПОЗНАВА БОЙКО. А ВИЕ КАТО СТЕ СИ ПОМИЯРИ НАСАЖДАТЕ МНЕНИЕТО ЧЕ ДОРИСОВ Е ОХРАНЯВАЛ ТАТО ПРЕДИ ПРЕХОДА. И НАИСТИНА ТОЙ Е ПЪРВИЯ ОТ ПРЕХОДА, КОЙТО РАЗВАЛИ РАХАТЛЪКА НА КРАДЦИТЕ ОТ БСП ДПС СДС. А ВИЕ КОИТО ГО ПЛЮЕТЕ, АКО СТЕ ОТ ТЕЗИ БИЗНЕСМЕНИ КОИТО ГЕРБ ГИ ВКАРВА В ЗАКОНА, БИХ ВИ ОПРАВДАЛ. А АКО СТЕ СЛОГУВАЛИ НА НЯКОЙ БИВЖ ЧЕРВЕН ВЕЛМОЖА, И СЕГА ВИ Е НАТИРИЛ АЩОТО ТРЯБВА ДА ВИ ОСИГУРЯВА И ВИЕ ОБВИНЯВАТЕ ГЕРБ - ТРА-ЛА-ЛА!!!

2013.03.12 | 11:54

16
Комунистите взеха да вадят от дупките "преходниците" - ето Софиянски се показа, Надето се надърви, Желю, Берон започнаха да дават акъл. Очаква се Филип Димитров, Томов и Луджев да се покажат и наново да подкарат "синята идея" дето ги направи охолно богати. Дали са закъсали финансово след 23 години дажби от комунистите?
фей

2013.03.12 | 11:53

14
Да ,ама има преход и Бойко ще бъде още дълго време Премиер.

2013.03.12 | 11:53

15
Дълго, дълго - колко да е дълго? Още половин година...
shatterer

2012.12.18 | 22:53

2
А един мармот завива ли, завива........не се свършва пустия шоколад!

2013.03.12 | 11:53

13
Стефчо ,ами ти какво щеше да правиш без прехода,г-н НИКОЙ!
none

2013.03.12 | 11:52

12
"umen " 4ovek e tozi Sofiaanski :D :D :D :D "Golqm " :D :D :D
рушветчията

2013.03.12 | 11:52

11
тая змия сссууфиянски беше много концентриран върху рушветите

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини