Какво лято ни очаква?

  • 08 юни 2024 09:59

  • 2707
  • 1
Какво лято ни очаква?
© Кадър - bTV

С оглед на политическите събития лятото ще е горещо, определено. И от метеорологична гледна точка също се очаква топло лято. Ще видим дали ще е най-топлото – има такава възможност в глобален аспект. Температурите ще стигнат над 40 градуса. Наближава първата гореща вълна. През следващата седмица се очаква температурите да достигнат до 38 градуса. Възможно е на места да удари и 40. Ако бъде издаден червен код, това означава, че има опасност от горски пожари. Това каза в ефира на БиТиВи Симеон Матев - климатолог и главен асистент в Геолого-географския факултет на Софийския университет.

„Традиционно най-топлите места са Русе, Хасково, Димитровград, Пловдив и разбира се - Сандански и Петрич. При сегашната гореща вълна се очаква именно тези райони да достигнат най-високите температури. И понеже е първа горещина за сезона, ще я понесем тежко. Но с напредването на сезона, ще свикнем с горещините и няма да ни правят впечатление“, обясни още Симеон Матев.

„Винаги когато има условия да превали, през лятото обикновено и прегърмява. Май и първата половина на юни са периода, в който гръмотевичните бури са най-чести като явление спрямо цялата година. Това е нещо нормално. Тази година дори по-рано се сложи край на този почти ежедневен период с превалявания. Смея да кажа, че юни ще си бъде типично летен месец, за разлика от предишните 3, 4 години“, допълни климатологът.

Ето какво ще бъде времето днес

„За туризма това е добре, че през юни ще има повече слънчеви часове. Времето ще е по-стабилно. За земеделците обаче не е добре. Пожарите са неблагоприятен елемент от страна на климата. По-характерни са за втората половина на лятото. Всеки един ден с валежи сега, означава един ден по-малко с вероятност за пожари през втората половина на лятото. Започвайки със сухо време от сега, можем да очакваме по-висока пожароопасност през юли и август, добави Матев.

Той припомни, че преди две години Германия и Белгия преживяха най-тежките наводнения от 250 години насам.

„Само две години по-късно това се случва отново. Което показва, че климатът ни се намира в нов период на развитие. И тази нова фаза предполага случването на екстремни явления, които някои хора дори не са преживявали. Това са новите условия, с които ние трябва да се справяме“, обясни Симеон Матев.

По думите му утрешният ден ще е много благоприятен за избори.

„Няма да има екстремности и събития от метеорологичен аспект, които да нарушат изборния ден. В планинските райони на Западна България ще се развият тлъсти купести облаци, но местата с такъв валеж няма да са много. Не би трябвало да очакваме проблеми поне с времето в изборния ден“, заключи климатологът.

Последвайте канала на

Калина Христова
2707 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.08 | 10:56

1
Още един хвърли боб

Добави коментар

Водещи новини