Първи учебен ден и в затворите

  • 16 септември 2024 13:23

  • 371
  • 1
Първи учебен ден и в затворите
©

За поредна година в местата за лишаване от свобода бе открита учебната година. „В затворите лицата имат равен достъп до осъществяваните образователни и квалификационни дейности. Днес в класните стаи ще влязат изявилите желание да повишат образованието си и да придобият професионална квалификация. Пожелавам успех и търпение на всички“. Това заяви главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов при откриване на учебната година в затвора в Ловеч. В града се намира първото училище в системата на местата за лишаване от свобода - Средно училище „Димитър Митев“, в което за тази година са записани 72-ма ученика.

Справка на ГДИН показва, че 860 са лишените от свобода, които са пожелали да продължат обучението си през учебната 2024/2025 година. Първокласниците в местата за лишаване от свобода са 58. Участието в образователния процес е доброволно, като то намалява и срокът на наказанието. В системата на затворите функционират шест средни училища и седем филиала към тях, обучението е от 1-ви до 12-ти клас.

Най-висок е броят на учениците в София – 184 затворника, следвани от Стара Загора, където е и най-голямото училище в системата на затворите. В единствения затвор за жени в Сливен ученичките ще бъдат 63, в Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца –12, а в Поправителния дом за непълнолетни девойки към затвора в Сливен ще има една ученичка. Според изискванията, настанените непълнолетни лица подлежат на задължително обучение.

Учебните планове и учебните програми, по които се обучават осъдените лица, съответстват на държавните образователни изисквания за придобиване на степен на образование. Завършената степен на образование, придобитата квалификация по професия или част от професия се удостоверяват с документ, утвърден от Министерството на образованието и науката. Сред специалностите, по които се обучават лицата в местата за лишаване от свобода са: основни и довършителни работи, озеленяване и цветарство, шлосерство, производство на облекло и др.

Честит първи учебен ден! 58 000 първолаци прекрачват училищния праг

Последвайте канала на

Десислава Станева
371 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.16 | 15:14

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини