Една година затвор за младежа, който блъсна и уби зам.-директорка на пловдивско училище

  • 16 септември 2024 14:39

  • 464
  • 3
Една година затвор за младежа, който блъсна и уби зам.-директорка на пловдивско училище
© Pixabay

Веселин Тачев, който след инцидент на пътя причини смъртта на заместник-директорката на пловдивското СУ „Цар Симеон Велики“ Милена Петрова, ще лежи в затвора една година, като наказанието ще бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

Той няма да може да управлява МПС за срок от четири години и трябва да заплати почти 5000 лева разноски по делото. Това постанови днес състав на Пловдивския окръжен съд с председател Весела Евстатиева.

Наказанието идва след като 20-годишният вече Тачев призна всички факти и обстоятелства, така както са описани в обвинителния акт.

Инцидентът стана на 12 януари миналата година, като 18-годишният тогава Веселин Тачев, със стаж зад волана едва 3 месеца, блъсна пресичаща 52-годишна пловдивчанка на пешеходна пътека под моста на Герджика на бул. „Марица-юг“. В последствие стана ясно, че жената е Милена Петрова - заместник директорка на пловдивското СУ „Цар Симеон Велики“ и дългогодишен преподавател по философия. Инцидента стана в ранните часове на деня, докато Тачев е отивал на училище. В същия ден е валяло дъжд и пътната настилка е била мокра, а видимостта намалена.

Училищна шефка от Пловдив в кома, млад шофьор я помете

След инцидента Милена Петрова беше откарана в УМБАЛ "Св. Георги" в много тежко състояние - множество счупвания и политравми, като бе и в кома. Последва акция по кръводаряване, в която се включиха десетки хора. Макар че лекарите се бориха близо седмица за живота ѝ, зам.-директорката издъхна на 20 януари 2023 г. От автотехническата експертиза стана ясно, че младият шофьор се е движил със скорост от 53 км./ч, пробите му за алкохол и наркотици са били отрицателни. Според вещите лица, за да бъде предотвратен ударът, автомобилът е трябвало да се движи с максимум 24 км./ч. Именно по тази причина съдът прецени, че Тачев е невинен по едно от повдигнатите му обвинения – за нарушаване на ЗДвП.

Присъдата дойде след като всички страни по делото се солидализираха, че наказанието трябва да е с превес на смекчаващи вината обстоятелства – чисто съдебно минало на шофьора, млада възраст, трудова ангижираност, съдействие в целия ход на процеса и оказване на помощ веднага след инцидента, съжаление и разкаяние за случилото се. Прокурор Ваня Христева пледира за присъда под средния размер (бел. ред. който в случая е между 3 и 15 г.) и намаляне с 1/3, както и отнемане на книжката за същия период от време. Адвокат Георгиев, представител на частните обвинители от своя страна поиска именно 1 година затвор, но тя да бъде изтърпяна ефективно. Реално наказание пожела и синът на загиналата жена – Георги Петров.

„Днес се открива учебната година, а майка ми беше преподавателка повече от 2 десетилетия и беше отдадена на семейството и колегите си. Спечели наградата учител на годината през пандемичната 2020 г. Господинът отне човешки живот, не казвам, че е умишлено или целенасочено, но е факт. Последно я видях около Коледа, когато и казах, че ще се женя и определихме дата на която тя да може да присъства на сватбата, но това така и стана”, каза синът на Милена Петрова и поиска ефективно наказание и реално осъдителна присъда.

„Като учител по философия майка ми ме е научила от малък да правя разлика между справедливост и отмъщение. Аз не искам отмъщение, а само справедливост”, допълни още Георги Петров.

Адвокат Константин Давчев, защитник на Веселин Тачев поиска от съда условна присъда, изцяло с превес на смекчаващите вида обстоятелства. Той дори изрази съмнения, че може да се касае и за съпричиняване на вина, тъй като жената е била с черни дрехи и никой от другите свидетели на място не я е възприел като участник в движението преди настъпване на ПТП-то – „сякаш жената е паднала от небето”, се казва в едно от свидетелските показания.

В последните си думи към съда младият шофьор за пореден път изрази съжаление и изказа съболезнования на близките на жената. „Всичко се случи за секунда и не можах да реагирам. Аз познавам госпожа Петрова, 7 години учих в нейното училище и много съжалявам. Моля съда за снизходителност”, добави Веселин Тачев.

След постановяване на присъдата адвокат Константин Давчев каза пред TrafficNews, че най-вероятно ще обжалват наказанието пред Апелативния съд. Те имат 15-дневен срок да внесат възраженията си.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
464 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
4епа

2024.09.16 | 15:59

2
Пълна подигравка с човешкият живот
да,

2024.09.16 | 16:29

3
но и жалко за момчето.

2024.09.16 | 15:12

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини