Председателят на прокурорската асоциация: Промените в Конституцията изискват Велико народно събрание

  • 09 декември 2023 19:08

  • 1242
  • 4
Председателят на прокурорската асоциация: Промените в Конституцията изискват Велико народно събрание
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Разделянето на Висшия съдебен съвет, което е заложено в конституционните промени, гласувани на първо четене в парламента, е в правомощията на Велико Народно събрание по утвърдената практика на Конституционния съд. Това е противоконституционно за нас и ще има много сериозни последствия за засягане на върховенството на закона. Това заяви в "Говори сега" по БНТ председателят на Асоциацията на прокурорите – Владимир Николов.

"Няма да имаме единна съдебна власт, тя ще се фрагментира. По отношение на прокурорската част, т.нар Прокурорски съвет, който дори не е висш, ще бъде тежко дебалансиран и там няма да има професионално представителство", каза още Николов.

"Ние не сме против реформата и нямаме никакъв проблем да бъдем контролирани. Само че това ще е вредно за хората, защото властите се делят на два вида - политически и юридически. Съдебната власт спада към юридическите. И когато част от политическите власти навлязат толкова сериозно в тази сфера, ние ще имаме сливане на политическите власти. Трябва да има баланс. Прокуратурата трябва да е отчетна и открита, но в същото време тя трябва да се самоуправлява", допълни той.

Съдия Мирослава Тодорова: Прокурорската власт има силен потенциал да бъде репресивна

Владимир Николов припомни, че Венецианската комисия подчертава в няколко свои становища, че съществена част от този съвет трябва да бъде избрана от професионалните съсловия.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1242 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.12.09 | 23:23

1
ВРЪЗКАРИТЕ СЕ УПЛАШИХА КАКТО ПРИ ЗАКРИВАНЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ СЪД. ИНАЧЕ Е ПРАВ.
Какъв Е Този Г.з?

2023.12.10 | 04:44

2
....
7936

2023.12.10 | 08:20

3
ЗАЩО ВЕЛИКО А ТОВА НАРОДНО НЕ Е ЛИ ВЕЛИКО ИЛИ САМО ОЩЕ 100 МИЛИОНА ЗА ИЗБОРИ.НА КАЛПАВИЯ ВСЕ НЕЩО МУ ПРЕЧИ!!!?
7936

2023.12.10 | 08:35

4
ЗАЩО ВЕЛИКО А ТОВА НАРОДНО НЕ Е ЛИ ВЕЛИКО ИЛИ САМО ОЩЕ 100 МИЛИОНА ЗА ИЗБОРИ.НА КАЛПАВИЯ ВСЕ НЕЩО МУ ПРЕЧИ!!!?КОМУНИЗМА НЕ СИ ОТИВА С ТАКИВА.......... ..ЦИ!

Добави коментар

Водещи новини