Министър Славов: Предложените промени в Конституцията са в правилната посока

  • 08 декември 2023 15:13

  • 768
  • 4
Министър Славов: Предложените промени в Конституцията са в правилната посока
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Предлаганите промени в Конституцията са в правилната посока, важно е, че се създават два независими съвета – на съдиите и на прокурорите. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в

Това е дебат за бъдещето на страната ни, дали искаме да живеем в европейска правова държава, в която всеки ще бъде включен, уважаван, неговите достойнство и права ще бъдат зачитани, изтъкна министърът. И добави, че проведената дискусия в конституционната комисия е била благоразумна и е включила всички заинтересовани страни.

Ако бях народен представител, щях да съм един от подписалите внесения законопроект. Едно от предложенията, които вярвам, че ще бъде консенсусно, е ясно да се запише, че съдебната власт е независима, а прокуратурата и следствените органи са в системата на съдебната влас, заяви Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в. Според него консенсусно ще бъде и предложението мандатът на двамата председатели на съответните съвети да е седем години, на главния прокурор - намален на пет години.

Освен да се цитират становища на Венецианската комисия, трябва те да се четат с разбиране и със съзнание за процеса, посочи Славов в отговор на критики от парламентарната трибуна, повечето от които не отговаряли на истината.

В становището на комисията се казва, че предложеният състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) е в съответствие с предишните ѝ препоръки, подчерта министърът. В него се посочвало също, че най-важното е, че се премахва Пленумът на ВСС и се създават два независими съвета – един за съдиите и един за прокурорите и следователите. Така, според новата система, министърът на правосъдието вече не председателства Пленума на ВСС и Пленумът вече не номинира кандидати за длъжностите на двамата върховни съдии и на главния прокурор, добави Славов. 

Важно е избраните от парламентарната квота членове на ВСС, да са и политически неутрални, освен професионалисти, изтъкна той. 

Депутатите приеха на първо четене промените в Конституцията

Обсъждат се различни модели и вярвам, че ще бъде намерен компромисният вариант, при който ВСС и висшият прокурорски съвет ще имат съвместно заседание с участието на министъра на правосъдието, на което да се обсъждат проекта на бюджет на съдебната власт, управлението на недвижимите имоти и други организационни въпроси, каза още Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в, цитиран от БТА.

Относно прокуратурата кристализирал, по думите му, консенсус за редуциране правомощията на главния прокурор, но неговата роля да е значителна в системата на прокуратурата. Според министъра се очертавал и консенсус главният прокурор да може да сезира Конституционния съд за противоконституционност на закони, за укази на държавния глава, за решения на парламента, както и за противоконституционност на политически партии и във връзка с изборните права и оспорването на резултатите от избори.

С предложения законопроект и с редакциите, които ще бъдат внесени, се редуцират и правомощията на министъра на правосъдието. Той нямало да председателства ВСС, да прави кариерни предложения за съдиите, прокурорите и следователите, както е в момента, а ще запази единствено възможността да прави предложения за дисциплинарни производства и то само за най-тежкото дисциплинарно наказание, при положение, че другите вътрешни механизми не са сработили.

По никакъв начин няма да се допусне изпълнителната власт да влияе, включително и върху материалното осигуряване на българските съдии, прокурори и следователи, увери министърът по отношение на управлението на имотите на съдебната власт.

За разпределението на квотите във Висшия прокурорски съвет Славов обясни, че е важно и към избираните от от квотата на НС в него да има изискване за политическа неутралност, като може да се обсъди възможността българската адвокатура през нейния официален орган - Висшия адвокатски съвет, да номинира представители.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
768 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.12.08 | 17:08

4
Купения министър Глупаков на Подмяната Измама .Конституцията се променя в полза на олигарси и тоталитарна система чрез техните марионетки
Трябва политиците

2023.12.08 | 15:52

3
да нямат предствителство във ВСС и ВКС, тоест отпадане на квотите на парламента и президента! Тогава ще имаме истинска независима съдебна система!
Трябва политиците

2023.12.08 | 15:52

2
да нямат предствителство във ВСС и ВКС, тоест отпадане на квотите на парламента и президента! Тогава ще имаме истинска независмима съдебна система!
Анонимен

2023.12.08 | 15:36

1
Мисирки питайте Нинова и Копейкин на интервю защо ви внушават и водете дела за клевета срещу тях?

Добави коментар

Водещи новини