Съдия Мирослава Тодорова: Прокурорската власт има силен потенциал да бъде репресивна

  • 09 декември 2023 17:52

  • 1519
  • 6
Съдия Мирослава Тодорова: Прокурорската власт има силен потенциал да бъде репресивна
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Прокурорската власт има силен потенциал да бъде репресивна, затова трябва да бъде допуснат обществен контрол върху нея. НС избираше за за членове на Прокурорската колегия и Висшия съдебен съвет хора, които продължават да бъдат действащи прокурори, които продължават да зависят от главния прокурор. Това трябва да се промени. 

Това каза Мирослава Тодорова, съдия от СГС, Съюз на съдиите в България, в ефира на „Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

Бавно и мъчително политическата класа позволява еманципирането независимостта на съда. Това не е привилегия на съдиите, а ефективната защита на гражданите за основните права, което е важно за гражданското общество и политическата система. Сега гражданите са изключително безпомощни пред държавата и част от тези процеси са свързани с криминализирането на някои държавни институции, добави още съдия Тодоров.а 

Неизбежно е да се раздели управлението на съдиите от това на прокурорите, заяви тя. Администрирането на съда няма как да бъде идентично с това на прокурора, съдиите трябва да са поставени в такава среда, че политическите сили няма да могат да се домогват до решението на делото, бе категорична Тодорова.

Когато Пленумът, който е конституционен орган, съществува, когато се предприемат действия за това да бъдат прехвърлени негови функции към други органи, следва да се види дали това не е нарушаване на баланса в разделението на властите, каза тя. Тъй като, обаче, всички функции се запазват в рамките на съдебната власт при същото запазено участие на политическите власти, при конституиране на отделните органи, не мисля че това е голям проблем, посочи съдията. Трябва да се вземат предвид и констатациите на Венецианската комисия, която оценява като положителна промяна пълното разделение между съдии и прокурори, но допуска да има взаимодействие между тях, така че вероятно ще се върви в тази посока, допълни тя.

За избора на главен прокурор може да участват съдиите, смята Тодорова.

Министър Славов: Предложените промени в Конституцията са в правилната посока

Статутът на председателите на съдилищата е различен от този на главния прокурор, те не са началници на съдиите, за разлика от главния прокурор, посочи съдията. Председателите на двете съдилища трябва да бъдат избирани без участието на прокурорите, заяви съдията. По нейни думи всяко решение, което разграничава главният прокурор от председателите на двете Върховни съдилища е правилно. И за двата съвета трябва да се избират хора, които са доказали своята политическа неутралност, допълни експертът.

Надзорът за законност се прилагаше като общ надзор, прокуратурата дублира всички контролни правомощия, включително на агенции от изпълнителната власт, смята тя.

По нейни думи Надзорът за законност над главния прокурор трябва да бъде фокусиран върху наказателното производство, в досъдебното производство, защото след това съдъте този, който решава правилното приложение на закона. Също така да може да обжалва административни актове, допълни съдията.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1519 6

Коментари 6

Добави коментар

2023.12.09 | 19:04

2
Тази беше от соросната квота в паразитиращия измислен уж Съюз на съдиите в който членуват 4-5 души реално,а другите 2-3 ма за баласт

2023.12.09 | 20:29

6
Така е!
БСП Коста КОПЕЙКАТА ФАШИСТА

2023.12.09 | 19:31

5
......ТЪЪЪЙ ....,ЩОМ ХВАЩАТ БАНДИТИ И ДРУГИ ИЗМАМИ ...,ЗНАЧИ СА " РЕПРЕСИВНИ" .....,А?!?? ...... ..
Анонимен

2023.12.09 | 18:18

1
Типично за националистически формации като БСП и Възраждане деца никога правете грешка да им дадете власт, позор за нацията!
БСП Коста КОПЕЙКАТА ФАШИСТА

2023.12.09 | 19:29

4
ДО 1 .....,ТЕ НЕ СА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ ...,ТЕ СА РУСКИ НАЦИОНАЛ СССФИИИНЕ ....,И ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ ПОДОБИЕ НА ТЯХ ....., ТОВА СА ТЕ ....
БСП Коста КОПЕЙКАТА ФАШИСТА

2023.12.09 | 19:28

3
ТЪЪЪЙ ....,ЩОМ ХВАЩАТ БАНДИТИ И ДРУГИ ИЗМАМИ ...,ЗНАЧИ СА " РЕПРЕСИВНИ" .....,А?!?? ......

Добави коментар

Водещи новини