Вигенин: Промените в Конституцията за съдебната власт водят до пълен политически контрол на прокуратурата

  • 08 декември 2023 12:52

  • 753
  • 3
Вигенин: Промените в Конституцията за съдебната власт водят до пълен политически контрол на прокуратурата
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Една част от промените в съдебната власт за мен са изключително притеснителни, защото на практика водят до пълен политически контрол на прокуратурата. Това заяви в дебата по повторно предложения законопроект за промени в Конституцията народният представител Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, от "БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България". По думите му това е добре премислен ход, така че сегашните управляващи да си гарантират недосегаемост в следващите години за нещата, които са свършили.

Идеята да бъдат орязани до такава степен правомощията на главния прокурор е контрапродуктивна. Ние имахме проблеми не с правомощията на главния прокурор, а имахме проблем с това, че главният прокурор беше безконтролен. Аз смятам, че този въпрос до голяма степен го решихме, добави Вигенин. 

По думите му с предлаганите изменения фигурата на главния прокурор се обезсмисля. "Ние няма да имаме главен прокурор, който да има силата и независимостта да води реална борба с корупцията, а ще имаме просто един главен секретар на Върховната прокуратура", добави депутатът. Не знам защо си мислите, че като лишите главния прокурор от каквито и да било функции, това ще помогне за борбата с корупцията, отбеляза Вигенин. 

Като още по-проблематичен той открои въпроса с Прокурорския съвет. По думите му Прокурорският съвет се състои от главния прокурор, двама прокурори, избрани от прокурорите, един член, избран от следователите и цели шест, които са назначени от Народното събрание. Вигенин подчерта, че тези шест човека на практика са политически фигури, които ще упражняват пряк контрол върху цялата системата на прокуратурата. Ние през Конституцията отваряме възможността за пряка политическа намеса в работата на прокуратурата, добави той. 

Конституцията- това са носещите колони на българската държавност. Тази Конституция, тогава когато е изработвана, месеци наред от най-подготвените български юристи, е правена от Велико народно събрание с огромна представителност и изключителна легитимност, припомни Вигенин и попита с какво право това НС се е заело да променя основния закон предвид 8- процентното доверие към Народното събрание и ниската избирателна активност. 

Депутатите обсъждат промените в Конституцията

Няма закон, който да е приел това НС, който да не поправян и преправян, веднага след като е бил приет и с този системен брак, който произвежда, се е заел да прави съществени промени в Конституцията, които вероятно са от правомощията на ВНС и вероятно ще бъдат атакувани пред КС, добави Вигенин. 

В началото на изказването си Вигенин определи голяма част от предложенията като недомислени. Сред тях той визира предложението да отпадне изискването гражданството на народните представители да бъде само българско. Това, че двойното гражданство е станал проблем за някого, не е причина то да се премахва от Конституцията, защото все пак гражданството е задължение и към друга държава и аз не мога да си представя, че български народни представители ще имат задължение и към друга държава, коментира той.  Относно предложенията за служебното правителство Вигенин посочи, че текстът е абсолютно неработещ и може да доведе до тотален блокаж на държавата. 

Няколко човека сега стоят в сенките, кроят си схемите и потриват доволно ръце с това, което ще направи днес, коментира Вигенин. Той се обърна към колегите си от ПП-ДБ и отбеляза, че ако преди време са му били симпатични с тази на моменти налудничава донкихотовщина, която са излъчвали, то вече не са. "Оказахте се едни санчопансовци - оръженосци на задкулисието, което с ваша помощ се окопава и активно завръща в момент, когато имахме шанс да се отървем от него", заяви Вигенин, цитиран от БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
753 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Тенев

2023.12.08 | 22:37

3
Прав е обаче!

2023.12.08 | 17:03

2
вАгинин, гълтайте.
Анонимен

2023.12.08 | 13:28

1
PES трябва публично да се отрекът от БСП в цяла Европа тези Луканови човечета завзели партията майка трябва да си отидат на мястото.

Добави коментар

Водещи новини