Обявиха за недействителен избора на Емил Илиев за кмет на Струмяни

  • 28 ноември 2023 15:56

  • 1305
  • 1
Обявиха за недействителен избора на Емил Илиев за кмет на Струмяни
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Административният съд в Благоевград обяви за недействителен избора на Емил Илиев за кмет на община Струмяни. Решението е взето днес, след дело образувано по жалба на Радослав Пецанов - кандидат за кмет на община Струмяни от ПП ГЕРБ.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1146

Съдът извърши оглед и проверка на избирателните списъци в две секционни избирателни комисии и преброяване на действителните бюлетини, подадени за Емил Илиев, в три секции на територията на община Струмяни.

При съдебната ревизия в СИК №6 са били установени 11 лица, отчетени без ЕГН, документ за самоличност и положен подпис и четирима с липсващ подпис. Съдът е констатирал и три бюлетини в СИК №5 и в СИК №10, отчетени за Емил Илиев, които е трябвало да бъдат отчетени като недействителни, съобщиха от Административния съд в Благоевград.

Административният съд в Пазарджик обяви избора на кмет на община Панагюрище за недействителен

Съдът е взел предвид, че Емил Илиев е обявен за избран за кмет на община Струмяни с получени, според протоколите на ОИК-Струмяни, 1402 гласа и трите броя недействителни бюлетини, отчетени неправилно за Емил Илиев, не опорочават волята на избирателя до степен да се стигне до промяна на вота, който да направи невъзможно определянето на резултата от избора.

За 15 броя бюлетини, обаче, не може да се установи наличие на гласували лица, с оглед липсата на отразяване на тези лица в избирателните списъци. Не може да бъде определено дали те са част от действителните или недействителните гласове и за кого от кандидатите за кмет са разпределени, поради което изборът става неопределяем, уточнява БТА.

Съдът счита, че са налице допуснати съществени нарушения на изборния процес, които пряко влияят на изборния резултат и които водят на неопределяемост на вота на избирателите. Касае се за такива съществени нарушения на закона, които, ако не бяха допуснати, резултатът би бил определяем и съответно различен.

Затова съдът приема, че изборният процес е опорочен. Опорочена е волята на избирателя, поради което изборът на кмет на Община Струмяни, проведен на 29.10.2023г., следва да се обяви за недействителен, пише в съдебното решение.

Решението може да се обжалва в седемдневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1305 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.28 | 16:17

1
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини