ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград

  • 17 юни 2024 18:08

  • 612
  • 0
ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград
© Община Благоевград

Върховният административен съд (ВАС) потвърди избора на Методи БайкушевМетоди БайкушевМетоди Байкушев е български политик, избран за кмет на Благоевград през 2023 година от за кмет на Благоевград, съобщиха от пресцентъра на съда. Решението е окончателно.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1157

ВАС остави в сила решението на Административен съд - Благоевград, свързано с избора за кмет на община Благоевград при произведения на 5 ноември 2023 г. втори тур на изборите за кмет на община Благоевград.

От съда припомнят, че производството пред първоинстанционния съд е образувано във връзка с оспорване на решение на Общинска избирателна комисия (ОИК) - Благоевград от 7 ноември 2023 г., с което са обявени резултатите от гласуването за кмет на община Благоевград при втория тур на изборите за кмет на 5 ноември миналата година и за кмет е обявен Методи БайкушевМетоди БайкушевМетоди Байкушев е български политик, избран за кмет на Благоевград през 2023 година от от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

Върховните магистрати приемат, че първоинстанционният съд е потвърдил оспореното решение на ОИК - Благоевград, като се е произнесъл по всички доводи на оспорващата страна за допуснати нарушения на изборния процес. Административен съд - Благоевград се е позовал на константна практика на ВАС и на Конституционния съд, която очертава предметния обхват на доказване в производство по оспорване на изборен резултат. По отношение на оплакването, че са дописвани лица избирателните списъци, съдът се е позовал на извършената проверка от ГД ГРАО. Тя е установила че неправилно са допуснати да гласуват едва четири лица, което по никакъв начин не може да окаже влияние по отношение на обявения изборен резултат.

Според магистратите оспорващата страна следва да установи по несъмнен начин, че нарушенията са от същественост да променят изборния резултат. "Релевираните от касационния жалбоподател нарушения касаят именно допуснати технически нарушения, които по никакъв начин не са в състояние да променят изборния резултат, като преодолеят разликата между двамата кандидати", посочват от ВАС.

Касационната инстанция приема, че първоинстанционният съд правилно е отказал да се произнесе по методическите указания на ЦИК и на решение на Министерството на електронното управление  за удостоверяване на техническите устройства за гласуване. 

В края на февруари Административен съд - Благоевград потвърди решение на ОИК - Благоевград, с което са обявени резултатите от гласуването за кмет на общината при проведения на 5 ноември 2023 г. втори тур на изборите за кмет на Благоевград.  

Съдът потвърди избора за кмет на Благоевград

Делото бе образувано по жалба на кандидата за кмет на Благоевград Илко Стоянов против решението, с което е обявен за избран за кмет на общината Методи БайкушевМетоди БайкушевМетоди Байкушев е български политик, избран за кмет на Благоевград през 2023 година от. Оспорена бе истинността на протоколите от всичките 141 секционни избирателни комисии, в които е произведен изборът в деня на балотажа, като съдът допусна ревизия на изборните книжа в 64 секции. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
612 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини