Адвокат Андрей Янкулов: Сарафов не може да предизвика обществено доверие

  • 19 юни 2023 13:15

  • 4587
  • 0
Адвокат Андрей Янкулов: Сарафов не може да предизвика обществено доверие
© Булфото

"Ако Пленумът на ВСС реши, че Прокурорската колегия е превишила компетентността си да избере изпълняващ длъжността на главен прокурор, тогава трябва да се обезсили това решение за избор на Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад.. В такъв случай Пленумът трябва да избере друго лице за изпълняващ длъжността главен прокурор, който е извън кръга от заместниците на бившия главен прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. За мен е повече от безспорно, че фигурата на Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад. не може да предизвика обществено доверие.".

Това заяви адвокат Андрей Янкулов от АКФ.

„Човек с неговия профил – дълги години заместник на (предишния главен прокурор) Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, впоследствие – заместник и на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, не може да буди обществено и професионално доверие”, каза Янкулов.

По думите му колкото бързо досегашният главен прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във беше освободен, толкова бързо бе назначен и неговият временен приемник Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад.. „Това показва координиране на действията. Целта явно е била не просто освобождаването на Гешев, но и назначаването за някакъв период от време на Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад. като изпълняващ длъжността. Ако политическата власт не може да се консолидира, той може да остане дълго на поста”, смята адвокат Андрей Янкулов.

Според него ВСС е трябвало да съобрази всички обстоятелства кой да изпълнява длъжността главен прокурор. „Абсурд е, че само прокурори си избраха кой да изпълнява длъжността главен прокурор”, каза Янкулов пред "Нова нюз".

Гешев с обръщение към народа

Според юриста, това, че Сарафов се е обърнал на 180 градуса, не значи, че може да бъде отделен от доскорошния главен прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, на когото беше заместник и го подкрепяше във всички предишни действия. Припомняме, временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад. поиска да бъдат освободени всички заместници на Гешев.

Според него временно изпълняващия функциите на главния прокурор трябва да бъде друг професионалист от системата, който няма тази обвързаност с Гешев. Новата процедура за избор на нов главен прокурор да се задвижи от новия състав на Висшия съдебен съвет. За да стане това трябва да има промяна в Конституцията, за което трябва да има политическа консолидация, обясни целият механизъм Янкулов.

По думите му не е нужно премахване на фигурата на главния прокурор, а само да се повиши отчетността. Това може да стане чрез преформатиране на Прокурорската колегия, за да има баланс с фигурата на главния прокурор, смята той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4587 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини