Скандалът в Народния театър се пренесе в съда

  • 21 март 2023 21:23

  • 8868
  • 3
Скандалът в Народния театър се пренесе в съда
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Скандалът в Народния театър „Иван Вазов“ се пренесе в съда. След като месеци наред обществеността беше свидетел на задълбочаващия се конфликт между директора Васил Василев и режисьора Александър Морфов, довел не само до дисциплинарното му уволнение, но и до разделение в гилдията, сега в спора беше замесен и съдът, съобщава news.lex.bg.

В Софийския районен съд са образувани две дела във връзка с напрежението между Морфов и Василев.

Първото е по иск на актьора Валери Йорданов срещу Васил Василев. Йорданов твърди, че здравословното му състояние сериозно се е влошило, след като научил, че е започнала проверка срещу неговия „духовен баща“ Александър Морфов. Заради това той е завел дело за претърпени неимуществени вреди като претендира обезщетение от 10 000 лв., но засега е предявил частичен иск за 1000 лв.

Второто дело е по тъжба на директора на театъра, който се почувствал обиден от изказване на актьора Камен Донев, който в интервю пред бТВ нарекъл Василев „мижитурка“, „човечец“ и казал, че „не е читав човек“. Директорът на Народния театър настоява Донев да бъде признат за виновен за обида и да му плати 2500 лв. за причинени неимуществени вреди.

Началото на конфликта

Миналата година бившият пиар на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с Велислава Кръстева беше назначена за завеждащ „Връзки с обществеността“ в Народния театър. На парламентарните избори на 2 октомври м.г. тя придружила почетния председател на партията Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от до урната. В знак на протест срещу това действие на Кръстева, главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета ѝ с думите „ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с“ и „Изчезвай“. След това изписа „Официален офис на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с“ и на вратата на кабинета на директора Васил Василев.

Пред „Площад Славейков“ режисьорът обясни, че това е неговият протест срещу „безмозъчната партийна централа“, създадена от Васил Василев в Народния театър, и срещу метода му на управление като „едноличен феодал, играейки по тънката нота на слабостта на бедния човек“.

Директорът на Народния театър на свой ред разпореди да се извърши вътрешна проверка и да се снемат обяснения от „лицето Александър Морфов“ и от свидетели на конфликта му с пиара Кръстева, която две седмици след надраскването на вратата, подала жалба срещу режисьора. В нея твърдяла, че от септември 2022 г. е подложена на тормоз като към нея били отправяни „обидни, подигравателни реплики и язвителни коментари“.

Стигна се и до полиция, където Морфов е бил извикан да даде обяснения.

Трупата на Народния театър се раздели. Едни подкрепиха с подписка директора Василев, а други му поискаха оставката.

Връхната точка в скандала беше достигната през февруари, когато Васил Василев промени Устройствения правилник на Народния театър и премахна длъжностите „завеждащ „Връзки с обществеността“ и „главен режисьор“. В резултат на това Велислава Кръстева напусна от 1 март, а Морфов беше дисциплинарно уволнен за нарушение на трудовата дисциплина, уронване на доброто име на Народния театър и нелоялност към работодателя.

Уволнението на режисьора предизвика протест на актьори, които призоваха политиците и бизнесмените да не се месят в работата на културната институция. В първите редици на протеста бяха актьорите Валери Йорданов и Камен Донев, които са и главни действащи лица в образуваните две дела в СРС.

Министърът на културата: Не стои добре ПР на партия да бъде ПР на Народния театър

Валери Йорданов vs. Васил Василев

В средата на март Валери Йорданов внася в съда искова молба по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с която предявява частичен иск от 1000 лв. при цена на иска 10 000 лв. срещу директора на Народния театър Васил Василев.

Актьорът твърди, че в резултат на действията срещу Александър Морфов се е влошило здравословното му състояние, поради което претендира за обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

„От дълги години Валери Йорданов е участвал в различни знакови за Народния театър представления, едно от които е „Хъшове“- с режисьор Александър Морфов. Поради дългогодишната им съвместна работа както с режисьора, така и с останалия актьорски състав, те са, освен колеги, и близки приятели и взаимно се подкрепят и винаги са заставали обединени под общата кауза за запазване авторитета на театъра – институция, в която играят и са целели опазване на доброто му име и авторитета му“, пише в исковата молба.

На 17 ноември м.г., непосредствено преди представлението „Хъшове“, на Йорданов лично е била връчена заповед на директора на театъра, с която се формира комисия, имаща за задача да установи дали Морфов е виновен за надрасканата врата на кабинета на пиара Велислава Кръстева.

„Йорданов бил шокиран как може да бъде извършвано подобно разследване и съответно да бъде целено опетняване на уважавания и подкрепян от него режисьор, който той чувства като негов „духовен баща“. Във връзка с преживяния стрес непосредствено преди представлението, Йорданов се почувствал зле и едва изиграл същото“, се казва в молбата до съда.

Нататък се обяснява, че актьорът е диабетик от ранна възраст и подобни стресови ситуации влияят изключително негативно на здравословното му състояние.

След представлението той се почувствал замаян, прилошало му. Въпреки че си бил 10 единици бърз инсулин, което било висока доза за него, състоянието му не се подобрило.

На следващия ден потърсил лекарска помощ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. След преглед било установено, че нивата на кръвната захар са над три пъти над нормата, кръвното му налягане също било високо – 166/110. Лекарят заключил, че вероятно състоянието му се дължи на „нервно психическо пренапрежение“.

На 28 ноември 2022 г., когато скандалът в Народния театър вече се разраснал, Йорданов е бил привикан в кабинета на Василев, където изрично му е било напомнено, че е подписал длъжностна характеристика, според която не трябва да петни името на театъра.

Този случай засилил напрежението у актьора, защото той имал добра репутация сред колегите си и се почувствал засегнат и огорчен от поведението на директора, твърди Йорданов в иска си.

„След първоначалния стрес и влошено здраве при връчването на заповедта и последващите действия на Василев, здравето на Йорданов продължило да се влошава. Целият стрес във връзка с действията на директора на Народен театър „Иван Вазов“, влошил изведнъж здравословното състояние на Йорданов като въпреки своевременната лекарска намеса, на 5 декември 2022 г. той е спешно хоспитализиран. Настанен е бил за болнично лечение за овладяване на стойностите на кръвната му захар. При постъпването си, в резултат на силния стрес, Йорданов е бил в тежко здравословно състояние и е провел болнично лечение за период от една седмица“, се посочва още в молбата.

В нея се отбелязва, че в резултат на действието на директора на Народния театър, актьорът е преживял силен стрес, като това е дало отражение и на здравословното му състояние.

Заради това Валери Йорданов настоява съдът да уважи претенцията му.

Валери Йорданов за Васил Василев: Не може един директор да бъде феодал!

Васил Василев vs. Камен Донев

Директорът на Народния театър „Иван Вазов“ пък е завел дело за публична обида срещу актьора Камен Донев.

Причината за това е участие на Донев в предаването „Тази събота“ по бТВ на 18 февруари, когато е бил помолен да коментира конфликта между Василев и Александър Морфов.

„В Народния театър станаха неща, които аз тук няма да споменавам, защото влизаме много в кухнята, които са недопустими. Сега, тези неща може и да не нарушават административните правила, но те нарушават моралните и професионални правила, които са се случили и само заради това аз съм убеден, че този човек, който в момента е директор там, трябва на момента просто да бъде сменен. Това е моето мнение, моето лично мнение и не искам да казвам тежки думи, но бих казал, че в изкуството няма място за мижитурки, както и във всяка една област на живота, но особено в изкуството, защото сцената, изкуството, това е една декларация, това е послание, това е изразяване, това е обръщение към хората. Мисля, че Сашо и тук няма какво да коментираме дори, през годините е показал какво е да умееш да правиш това, докато тоя човечец, който в момента е директор, нищо не е показал. Аз даже имах с него преди години една глупава случка, която няма да споделям пред хората и още тогава ми светна лампата, че не е читав човек. Та, по-добре да се маха и да бъде назначен друг директор“, отговорил Камен Донев.

Васил Василев посочва, че е гледал интервюто и се почувствал обиден.

В тъжбата адвокатът му Лора Георгиева пише, че с обидните изрази „мижитурка“, „човечец“ и „не е читав човек“, Камен Донев е казал нещо унизително за честта и достойнството на Василев и това е направено умишлено.

„Обидните изрази, изразяващи се в негативни епитети и квалификации, са извършени публично, разпространени са чрез едно от средствата за масова информация, а именно в ефира на националната телевизия бТВ, както и са насочени и адресирани срещу длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата или функцията му“, пише адвокатката.

Тя допълва, че Василев се е почувствал изключително обиден не само докато гледал предаването, а и след това.

Адвокатката цитира Речника на българските думи, за да разясни значението на трите израза, използвани от Камен Донев.

„Мижитурка“ означава човек, който е без достойнство или самочувствие и е готов да угодничи, да се подмазва, обикновено за облага. Като синоними на думата са шушумига, дребнав, плах, ограничен, мухльо. „Човечец“ е жалък, нищожен човек, а „читав“ значи невредим, цял.

„По отношение на използвания израз от Камен Донев, че Васил Василев „не е читав човек“, следва да се има предвид, че когато определяш някого по този начин, безспорно се влага негативно значение, че този човек не става, не струва, не е добър в най-общ смисъл“, обяснява адвокатката.

Тя допълва, че думите на Донев не само са унизили честта и достойнството на Василев, но и са му причинили болки и страдания, сериозен емоционален дискомфорт, допълнителен стрес, напрежение и като цяло са причина за влошаване на здравословното му състояние. Той не могъл да спи, бил тревожен и притеснен, включително от факта, че много хора, в това число негови близки и колеги, са чули обидните думи, които са накърнили доброто му име и самочувствие.

В тъжбата е отбелязано още, че според чл. 39, ал. 1 от Конституцията всеки има право да изразява мнение и да го разпространява, но това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго.

„В конкретния случай степента на засягане на оценката на обществото спрямо Василев е висока, тъй като е засегната публична личност, участваща в обществения и културен живот на страната, както и поради факта, че обидите обективират едно лично оценъчно мнение за личността и професионализма на довереника ми и до определени негови качества, което е оскърбително и унизително“, сочи адвокат Георгиева.

Тя посочва, че справедливият размер на обезщетението, който би могъл в известна степен да компенсира неимуществени вреди, претърпени от Василев, е 2500 лв. и лихвата върху тази сума, като настоява Камен Донев да бъде признат за виновен, че публично е обидил директора на Народния театър.

Камен Донев: Тази простащина, която сполетя България, ще я носим като кръст много време

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8868 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Stamatis

2023.03.22 | 11:57

3
Валерката всеки, който му даде бутилка с алкохол и му става духовен баща, майка, чичо та дори и любовник, все едно мъж или жена!
Киро тъпото

2023.03.22 | 00:12

2
да го тура на духовния ти баща капут смотан

2023.03.21 | 22:59

1
Помияри

Добави коментар

Водещи новини