ВСС заседава извънредно (видео)

  • 16 юли 2012 10:51

  • 2132
  • 4
ВСС заседава извънредно (видео)
©

Започна извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) за обсъждане на дисциплинарната практика за наказания на магистрати за забавяне на дела. Заседанието е свикано от министъра на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Министър Ковачева днес има рожден ден и си пожела много успехи през годината. Тя получи и букет цветя от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар ГруевЛазар Груев   Лазар Георгиев Груев е роден в София. Завършва средното си образование през 1975 г. в 91-ва от името на съвета.

На 12 юли ВСС уволни дисциплинарно съдията от Софийски градски съд и председател на Съюза на съдиите - Мирослава Тодорова, което предизвика серия от протести. Мотивите за уволнението й бяха забавяне на мотиви по наказателни дела, довели до изтичане на давност.

От 2008 г. до сега Висшият съдебен съвет (ВСС) е наложил най-тежкото дисциплинарно наказание – уволнение на седем магистрати, каза Петър Стоянов, член на ВСС. През 2008 г. ВСС е потвърдил 28 наказания на магистрати. От тях 19 са порицания и 9 забележка.

През 2009 г. – 25 дела – 7 порицание и 18 забележка; през 2010 г. – 20 дела – 16 забележка и 4 порицание и през 2011 г. – 4 дела – 2 порицание и 2 забележка, каза Стоянов. Той посочи, че за 2008 г. има осем наказания, от които 95% са с намаляване на трудовото възнаграждение.

Имаме повод да бъде свикано извънредно заседание и да обсъдена практиката на ВСС за дисциплинарно наказание на магистрати. Това е въпрос, който трябва да бъде осветлен, каза правосъдният министър Диана Ковачева

Бавното правосъдие води до отказ от правосъдие. Гражданите трябва да могат да видят, че правата им са защитени и то в срок. Натовареността на магистратите е проблем, който не е лесен и изисква време, каза Ковачева.

Тя посочи, че е получила писмо от съдия Мирослава Тодорова, в което тя приветства подобна дискусия.

Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) относно съдия Мирослава Тодорова е законосъобразно, каза Пламен Стоилов. Задължение на магистрата е да следи за настъпване на абсолютната давност, каза Стоилов. Стоилов изнесе хронологията на нарушенията от страна на съдия Мирослава Тодорова, свързани със забавяне на мотиви по дела, довели до изтичане на абсолютна давност. „Сериозното забавяне на написването на мотиви е довело до погасяване на абсолютната давност по тези дела - това води до убеденост в обществото за липса на справедливост и липса на наказание, които уронват сериозно престижа на съдебната власт. Нека гражданите да разберат за какво се води тази битка и чии интереси се опитваме да защитим, каза Стоилов.

Настоящата дискусия е неуспешна, поради края на мандата на настоящия ВСС, каза главният прокурор Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев. Ние подценихме темата и тя недостатъчно системно беше поставяна. Ние не знаем каква е истинската картина на натовареността на съдиите, каза Велчев.
Законът за съдебната власт също прави тази битка обречена, посочи още Велчев.

Осен това ВСС предстои да проведе само още няколко заседания. Предлагам да използваме технологичното време и да формулираме решение, с което да помолим магистратите да представят едно становище и следващият ВСС да получи едно завещание по този проблем, предложи Велчев.

Не сме имали друг случай, при който да сме наказали дисциплинарно съдия или прокурор два пъти, затова не можем да направим съпоставка, каза Цони Цонев, член на ВСС. Не виждам как бихме могли да направим съпоставка по този въпрос, каза Цонев. През 2011 г. ВСС възложи на инспектората 8-9 съдии от наказателното отделение да бъдат дисциплинарно наказани, сред тях беше и съдия Мирослава Тодорова с просрочени от нея над 50 дела, каза Цонев.

На съдия Тодорова беше наложено възможно най-ниското наказание – намаляване с 15% от работната заплата за срок от 2 години. Няма друг подобен случай един магистрат да бъде наказан два пъти – каза Цонев.

Или Мирослава Тодорова не може да си организира работата като съдия, или тя не е искала да си напише мотивите по делото, затова аз подкрепих решението на ВСС тя да бъде уволнена, каза Иван Колев, член на ВСС. Съдиите имат по 300 дела, съдия Тодорова не е имала никога повече от 260 дела на година. Всичко опира до организация на работата, каза Колев. Той посочи, че тя не си е свършила преките задължения.

Колев изнесе данни за натовареността на съдия Мирослава Тодорова. „През 2005 г. тя е разгледала 254 дела, от които 30 от общ характер. През 2006 г. има 12 дела, през 2007 г. е била преподавател в Националния институт по правосъдието и има две дела; през 2008 г. има 178 дела, през 2009 г. има 250 дела, 16 от които са от общ характер. През 2010 г. има 218 наказателни дела, 18 от които са от общ характер”, каза Колев.

Познавам съдия Мирослава Тодорова и предполагам, че в света няма случай, когато един магистрат близо пет години да не си е написал мотивите по едно дело и с това да даде възможност да бъде избегната наказателна отговорност за тежко престъпление от извършителя, каза пред журналисти Иван Колев. Винаги се търси отговорност от този, на който бъде разкрито неговото деяние. Беше извършена проверка и от Инспектората към ВСС, има акт от извършената проверка. Потърсена е отговорност от всички съдии, които са просрочили, като най-голямото просрочване е от година и осем месеца за написване на мотиви, каза Колев.

Такъв случай като Тодорова – четири години и осем месеца, три години и седем месеца и т.н., и то по много дела – отделно има други просрочени дела, които са над 50 – няма, каза Колев.

На въпрос – дали няма отговорност и административният ръководител на Тодорова – Колев каза: „Предполагам, че всеки административен ръководител трябва да следи това и следва той първо да търси отговорност от съдиите, да им дава възможност да си изпишат на време делата, но в случая нямаше такова нещо”.

Ние се интересувахме има ли искане от Мирослава Тодорова да й бъдат намалени бройките на другите дела, които разглежда. Както разбрахте от статистиката, тя не е от най-натоварените съдии. Тя е на средно ниво. Има много по-натоварени съдии от нея, но това не им пречи да си изписват на време делата”, каза Колев.

Последвайте канала на

2132 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
agabaga

2012.07.16 | 18:20

4
Ебати магистратите, които имат по 300 дела и успяват да ги отметнат! То за това в България няма правосъдие. Ще има да вземате дами и господа, че ще получите обективно правораздаване от такъв съдия! Предварително сте прецакани. Поздравявам съдия Мирослава Тодорова, че има доблестта да се бори с тази система! А олигофрена физкултурник ще си намери майстора.
123

2012.07.16 | 15:15

3
УВАЖАЕМИ УПРАВЛЯВАЩИ,КРАДЕТЕ СИ ,НО С МЯРКА,,ДА НЕ СЕ УСЕЩА ОТ НАРОДА.В АМЕРИКА ИЛИ В ГЕРМАНИЯ ДА НЕ БИ ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ ДАЛАВЕРИ.ПРАВЯТ СЕ НО С МЯРКА.ПЪРВО ПРОМЕНЕТЕ ЗАКОНИТЕ-НАКАЗАТЕЛНИЯ,ТЪРГОВСКИЯ,СТЕГНЕТЕ РЕДИЦИТЕ НА СЪДИИТЕ,КАКТО С ТОЗИ СЪДИЯ.ПРОШКА НИКАКВА,ЧЕ ЧОВЕК КАТО ЗАВЕДЕ ДЕЛО СРЕЩУ ПРЕСТЪПНИК В НАЙ БЛИЗКО БЪДЕЩЕ ДА ГО ВИДИ ОСЪДЕН.ДА ВИДИ ВЪЗМЕЗДИЕ.ДА СЕ ТЪРСИ ВЪЗМЕЗДИЕ ,А НЕ УБЛЕКЧАВАЩИ ВИНАТА ОБСТОЯТЕЛСТВА.

2012.07.16 | 15:10

2
Ако отменят наказанието, да обяснят по-колко престъпника има право да не-наказва един магистрат?А ако не накажат и останалите които са провинени, значи е ясно защо са много-много богати!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
onq s konq

2012.07.16 | 15:10

1
Бах го у ВСС-то ако са отметне?Ше эаприлича на каэарма,дето всяка эаповед е предпоследна.Не става въпрос дали са прави или не-просто да ударят по масата и да кажат "решено е вече"!Иначе народа остава с впечатление че някои ги командва,което пък эначи че са иэлишни и не си эаслужават эаплатите!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини