ДБ внесе законопроект с нови мерки срещу домашното насилие

  • 25 ноември 2022 14:04

  • 301
  • 1
ДБ внесе законопроект с нови мерки срещу домашното насилие
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Парламентарната група на „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“(ДБ) внесе в деловодството на парламента предложения за промени в Закона за защита от домашното насилие, съобщиха от пресцентъра на формацията. По-рано днес, в декларации от парламентарната трибуна, групите на "БСП за България" и на ГЕРБ-СДС също обявиха, че предлагат законови промени, свързани с по-ефективни мерки срещу домашното насилие.

Законопроектът на ДБ е входиран и в предишното Народно събрание, но не е стигнал до гледане в комисии и в пленарна зала. Бившият правосъден министър Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. е съвносител на промените. Сред предложенията на ДБ са въвеждане на забрана насилникът да контактува под каквато и да е форма, включително по телефон и имейл с пострадалия. Предвижда се и забрана насилникът да придобива и да носи оръжие за определен срок, както и да бъде задължен да посещава специализирани програми за преодоляване на агресията и справяне с гнева. В текстовете на ДБ се отделя внимание и на специализираните услуги за защита, помощ и подкрепа на пострадалите от домашно насилие. 

Към кръга от хора, които могат да потърсят защита по реда на закона, се добавят онези, пострадали от домашно насилие, извършено от гледачки и гледачи, роднини по права или по съребрена линия до четвърта степен, съпрузи или бивши съпрузи на родителя.

Предвижда се безплатна правна помощ за най-уязвимите - деца, затворници, тежко болни, хора на преклонна възраст.

БСП внася законопроект срещу домашното насилие над жени и деца

Днес се отбелязва Международният ден за  елиминиране на насилието срещу жените. 

От „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ поискаха създаването на Национален съвет за защита от домашното насилие, който да координира държавните органи и политики. Още вчера депутатите от ДБ излязоха с декларация по проблема. В нея се казва, че в страната ни върлува "тиха пандемия" - "пандемията на насилието над жените". В текста се цитират данни, според които всяка трета жена у нас е жертва на насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията по повод на  насилие. Жертвите на домашното насилие от началото на годината са 1738, а от тях 1194 са жени. 

Константин Тодоров
301 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.25 | 16:03

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини