НПО-та апелираха за спешни мерки срещу домашното насилие

  • 15 март 2023 12:20

  • 571
  • 9
© Novini.bg

Неправителствени организации, ангажирани по темата с домашното насилие и насилието над жени, призоваха кандидат-депутати от коалициите ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в следващия парламент да сторят всичко по силите си, за да прокарат промени в законодателството.

По думите им само от началото на тази година вече осем жени са загубили живота си, а от 2018 г. техният брой е 134. В този контекст те разкритикуваха държавата, тъй като в България продължва да липсва официална статистика за жертвите на домашно насилие.

На 1 млн. жени в България държавата отказва да им осигури ефективна защита. Вече близо пет години държавата не предприема нищо, не се демонстрира никаква политическа воля за промяна, коментира Рая Раева от Български фонд за жените.

Новият посланик на Германия у нас: Истанбулската конвенция бори насилието срещу жените

От своя страна Надежда Стойчева от Асоциация Анимус призна, че домашното насилие е голям обществен проблем.

Не само че всяка 4-та жена е жертва на насилие, всяка седмица има по една убита жена. Кога държавата ще бъде сериозно ангажирана по въпроса?! Разпространението на насилието вече отива при децата ни, алармира Стойчева.

Заместник-министър на правосъдието Емил Дечев отбеляза, че само приемането на един закон не е достатъчно, а трябва да има нетърпимост към домашното насилие. Той допълни, че за целта е важно да се работи през образованието и чрез медиите.

Дечев припомни, че с последните промени в Наказателния кодекс вече се дава дефиниция за домашно насилие, което предвижда по-тежки наказания при убийство, причиняване на телесна повреда, отвличане и закана за извършване на престъпление.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев също се присъедини към апела на неправителствените организации и настоя бъдещите депутати в 49-ото Народно събрание да гласуват и приемат нов закон за защита от домашното насилие и подчерта, че в този аспект имаме огромни дефицити.

Георгиев сподели, че Столична община е разкрила правна клиника, чиято задача е да предоставя безплатна адвокатска помощ на жертвите на домашно насилие.

СОС реши: Четири болници в София ще съдействат при съмнения за домашно насилие

Бившият правосъден министър и кандидат за народен представител от ПП-ДБ Надежда Йорданова заяви, че въпросният законопроект за домашното насилие е бил входиран в НС още на 25 ноември, а е влязъл в зала едва в последния ден на 48-ия парламент.

По думите ѝ жестоката съдба, страданието и смъртта на жертвите на домашно насилие бяха използвани грозно за "тясно партийни цели". Тя все пак бе категорична, че ще продължи да работи усилено, за да защити най-уязвимите.

Рая Назарян от коалицията ГЕРБ-СДС увери, че законопроектът ще бъде приоритет, както и неговото по-широко обсъждане в обществото.

Няма да се откажем от тази кауза. Заедно с колегите от "Демократична България" имаме обща програма, но от тази седмица работим по законодателната програма за първите дни на парламента и ще настояваме, за да може този законопроект да мине. Всички демократични сили ще се обединим, защото трябва заедно да подкрепим жертвите на домашно насилие, каза от своя страна и Лена Бориславова от ПП-ДБ.

Последвайте канала на

Владимир Василев
571 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2023.03.15 | 14:02

9
Нпо тата трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона. НПО тата са опасни за Европа и България
КО-КО

2023.03.15 | 13:30

3
Къде бяха тези организации при случая с Вергов...

2023.03.15 | 14:01

8
При майка ти
Няма ги

2023.03.15 | 13:53

7
ВЕРГОВ е от ДБ .
Stamatis

2023.03.15 | 13:11

1
Не им е грижа домашното насилие, целта е ратификация на Истанбулската конвенция! ПП и сие оправиха въпросите с РСМ и Украйна, както им наредиха сега наред е Конвенцията! Само гледайте, ако стъпят на власт!
S

2023.03.15 | 13:53

6
Тъжно но факт. Най-тежката прокоба над българския народ винаги са били предателите и чуждопоклонниците.

2023.03.15 | 13:32

4
престъпна политическа игра, основана на евроджендърски лъжи. не ни лъжете долни американски подлоги! ще ви съдим по народному!

2023.03.15 | 13:33

5
Само гледайте, ако стъпят на власт!

2023.03.15 | 13:28

2
целта е ратификация на Истанбулската конвенция

Добави коментар

Водещи новини