Йорданова: Приемам за позитивен знак, че ВСС допуска да могат да бъдат разгледани и отхвърлените от тях основания

  • 18 май 2022 13:19

  • 540
  • 1
Йорданова: Приемам за позитивен знак, че ВСС допуска да могат да бъдат разгледани и отхвърлените от тях основания
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Наличието на конституционно дело не спира влизането в сила на закона за закриването на специализираните съдилища и прокуратури, заяви министърът на правосъдието Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. днес преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

„Те ще бъдат закрити до края на юли и това няма да препятства гледането на висящите дела и образуването на нови. Единственият въпрос, който остава, е преназначаването на магистратите. Ако ВСС не поеме тази отговорност и причини несигурност на техния статут – това е негова отговорност“

Във връзка с решението на Пленума от днес да отложи разглеждането на искането за отстраняването на главния прокурор до окончателното произнасяне на Върховния административен съд по отхвърлените като допустими за разглеждане основания по случая „Жоси“, Йорданова заяви, че ВСС трябва да упражни правомощията си и да реши какъв главен прокурор трябва да има България.

„Приемам като позитивен знак от страна на ВСС, че допуска, че могат да бъдат разгледани и отхвърлените от тях основания  по тяхната допустимост и да ги обсъди в тяхната систематичност. Вървим напред, бавно, но вървим напред и нека го приемем като позитивен знак“, допълни Йорданова.

ВСС отложи заседанието си за предсрочно освобождаване на Гешев

По повод изтичането на мандата на този състав на ВСС тя бе категорична, че е крайно време Народното събрание да започне и проведе процедурата за избор на членове на ВСС. „Писмено съм уведомила председателя на парламента за това какви са препоръките на отдела по Изпълнение на решенията на ЕСПЧ, а именно че от парламентарната квота следва да се номинират членове за прокурорската квота, които не са действащи прокурори. Това е една от мерките за ограничение на фактическата власт на главния прокурор върху Пленума на ВСС.“

Константин Тодоров
540 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ей

2022.05.18 | 14:08

1
Тая е много отвратителна,мазна пача!!!

Добави коментар

Водещи новини