Петко Петков е първият избран член на новия ВСС

  • 11 юни 2022 19:26

  • 7997
  • 1
Петко Петков е първият избран член на новия ВСС
© Булфото (архив)

Петко Петков е първият избран член на новия Висш съдебен съвет (ВСС).

Мандатът на кадровия орган трябва да започне през есента. За него са гласували 265 от 435 следователи.

За другите двама кандидати Бойко Атанасов са гласували 24 души, а за Наталия Василева - 54 души, предаде БТА.

От имащите право на глас 435, днес гласуваха 347 души. От тях 319 - електронно и 28 - с хартиена бюлетина. Четири гласа от електронните се оказаха невалидни.

Избирателната активност за член на ВСС от следователската квота мина 60 процента

"Давам си сметка за отговорността на този избор и какви очаквания има към мен", каза Петков. Той посочи, че предстои работа над редица идеи за работата на следствието и имиджа на институцията.

В концепцията си като кандидат Петко Петков набляга на проблемите на следователите. Според него мястото на прокуратурата и следствието е в съдебната власт.

Петков казва, че ще бъде връзката между ВСС и следователите, които извършват своята ежедневна и професионална дейност. Обещава да прокарва техните идеи и да отстоява техните интереси. Той смята, че трябва да бъдат променени правилата, по които се провеждат конкурсите в съдебната система.

Петко Петков се обявява и за дискусия, за да се прецени дали е по-добре в съдебната система да има конкурси само на входа - за младши магистрати и за първоначално назначаване, а повишаването в длъжност и преместването да стават по предложение на административния ръководител до съответната колегия на ВСС.

Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. Всичките те трябва да са юристи с най-малко петнайсетгодишен юридически стаж. Единайсет от членовете се избират от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители, и 11 - от органите на съдебната власт. Мандатът на изборните членове е пет години. Те не могат да бъдат преизбирани веднага след изтичане на този срок.

Следващата събота е общото събрание на съдиите.

Валери Зайцев
7997 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
От кадЯ на кадЯ ?

2022.06.12 | 10:13

1
Стана тя,каквато стана! С камъните по своята глава! Намериха се няколко мерзавци и подлеци,които си въобразиха, че като напишат поредица от анонимни доноси, съдържащи позорящи клевети до различни институции срещу Петков,ще успеят да привлекат симпатиите на колегите си към своята кандидатура,но не биде! Така не се прави,драга ми колега.Гнусно е,а и както видя, има обратен ефект .

Добави коментар

Водещи новини