Eксперт: Магистратите трябва да имат гаранции, че ще се върнат на местата си

  • 21 юни 2012 09:26

  • 379
  • 0
Eксперт: Магистратите трябва да имат гаранции, че ще се върнат на местата си
©

По-нормално е на членовете на ВСС да им бъде гарантирано да се върнат там, откъдето са тръгнали. Логично е кариерното израстване, но това не бива да става автоматично. Това каза пред БНР Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.

Казва се, че няма технологично време за организация на пряк избор на ВСС. Аз мисля, че би било добре да има пряк избор на част от хората във ВСС. Излъчват се хора, които нямат обществен авторитет, каза Смилов.

По отношение на съдебната реформа сме я докарали до липса на идеи и се въртим в кръг, коментира той. Всички проблеми могат да бъдат решени с промяна на закон. Трябва да бъде така регулирано, че законът да не им позволява да вършат дори проблематични неща. Управленските решения не могат да бъдат разписани „от А до Я“ в който и да е закон. Не е толкова проблематично, че част от ВСС се избира от НС. Това, че съдебната система трябва независимо да решава всички свои проблеми не е работеща идея. Съдиите и магистратите също са корпоративна група със свои интереси. Трябва да има баланс на властите – това е най-доброто, което е измислено, коментира експертът.

Относно бонусите Смилов припомни, че първоначалният аргумент е за кариерното израстване на млади хора. После бяха дадени и бонуси на сегашния ВСС, в който пък има проблемни кариери. Това създаде общественото недоверие към тези бонуси, заяви той.
Трябва да променим сериозно модела и да дадем доверие не на част, а на цялата магистратска общност. Не мога да гарантирам, че това ще доведе до избор на по-добър ВСС.

За главния прокурор експертът подмерта, че има значение кой е той. Трябва да е решителен и готов да устоява на различни видове натиск, каза още Смилов.

Последвайте канала на

Novini.bg
379 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини