Миков: Маргарита Попова си отвори широко вратата за връщане в съдебната система

  • 20 юни 2012 10:51

  • 725
  • 0
Миков: Маргарита Попова си отвори широко вратата за връщане в съдебната система
©

"Президентското вето върху текстове от Закона за съдебната власт в известен смисъл е симулативно", заяви зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

Бившият вътрешен министър изрази мнение, че са върнати не най - важните текстове от закона.

Миков припомни, че именно натрупаният магистратски стаж е критерий за кариерно израстване в съдебната система. По думите му, самият вицепрезидент Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на си е отворила широко вратата за връщане в съдебната система, след приключване на  мандат й.

Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно попита на какво основание човек, който е изпълнявал политическа функция, се връща в съдебната власт и добави, че според него така ерозира независимостта на съдебната власт.

"Трябва да има институционална култура", каза Миков и подчерта, че не приема и критиките към настоящия ВСС, че нямал авторитет. "Кое гарантира, че следващият ВСС ще има по-голям авторитет и към него няма да има критики", попита още той.

Според него, мотивите на държавния глава за вето показвали ниска институционална култура. "Не мога да подкрепя мотивите за ветото върху тези текстове", категоричен бе Миков.

Държавният глава върна текстове от Закона за съдебната власт с Указ № 231 от 14.6.2012 г. по чл. 101 от Конституцията на България. С указа от 14 юни 2012 г. държавният глава наложи вето на текстовете от закона, които предвиждат, че след изтичането на мандатите им членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към ВСС ще бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им.

Последвайте канала на

Десислава Станева
725 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини